07.06.2013 17:00

Кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 бе представена в Унгарската академия на науките

   Младият учен Детелин Лучев от Института по математика и информатика към БАН презентира кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 по време на визита по научен обмен на 4 юни в Будапеща. Кметът Даниел Панов предостави специално за научната среща  презентация, с която бе представена кандидатурата на форум в  E-learning Department in Computer and Automation Research Institute, Hungarian Academy of Sciences.
Презентацията предизвика голям интерес от страна на  унгарските учени, които изразиха възхищение от красотата на региона и особено от старинните богатства в старопрестолния град и аудио-визуалният спектакъл. Предстои тя да бъде представена и в Унгарския Национален музей. През месеците май и юни млади учени от БАН са на посещение в Будапеща по програма за високотехнологичен обмен на млади учени и във връзка със съвместната българо-унгарска разработка, свързана с град Велико Търново.
Екипи от ИМИ БАН и на унгарския институт Computer and Automation Research работят съвместно по проект, свързан с 3D представяне на значими културни и научни събития от регион Велико Търново, чрез глобална GPS базирана информационна система и мултилингвистичен културно - исторически пътеводител за регион Велико Търново. Проектът е част от подготовката по кандидатурата за Европейска столица на културата 2019. Завършеният проект предстои  да бъде представен на международната културна конференция DIPP във Велико Търново тази есен. Конференцията DIPP 2013 ще се състои от 18 до 21 септември с подкрепата на Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.