07.06.2013 21:30

Даниел Панов откри публична дискусия на тема "Регионално развитие и заетост в Европейския съюз - перспективи за България след 2014 година"

   В рамките на провеждащите се във Велико Търново информационни дни на Европейския парламент кметът на общината  Даниел Панов  откри обществена дискусия на тема „Регионално развитие и заетост в Европейския съюз - перспективи за България след 2014 година”.
По време на откриването г-н Панов подчерта колко е важно за българските общини успешното планиране и своевременната подготовка за следващият програмен период 2014 - 2020 година, за да могат те да се възползват в пълен обем и по най-добрият начин от възможностите, които предлага европейската политика за стимулиране развитието на градовете и регионите.
Кмета отбеляза, че по негова инициатива и със съдействието на националното сдружение на общините в Република България Община Велико Търново ще има възможност през следващият програмен период да участва с проекти за финансиране и по Програма за развитие на селските райони. „Надяваме се чрез възможностите на тази програма населените ни места извън града да имат възможност да реализират свои важни проекти в областта на инфраструктурата, екологията и стимулиране на заетостта”, заяви Даниел Панов.
Особено внимание беше обърнато на необходимостта да се преодолеят проблемите, породени от младежката безработица и стимулирането на дребният и среден бизнес. Специални гости на събитието бяха най-младите български евродепутати Моника Панайтова (ГЕРБ / ЕНП) и Димитър Стоянов (НДП / независим). Те говориха за стратегическите визии и направления в подготовката на проекти и програми за следващият програмен период.
По време на Европейските дни в старата столица, пред сградата на общината беше разположен информационен щанд с материали за Европейския парламент. Като част от инициативата се проведе второто регионално студентско състезание с участието на 5 отбора от университети от Велико Търново, Свищов, Габрово и Варна.
Утре, 8 юни, в 9:15ч., в зала "Плиска" на Интерхотела започва регионалното състезание "Евроскола", в което ще участват 9 отбора на средните училища от Великотърновска и Габровска области. Победителите ще спечелят участие в симулация на заседание на Европейския парламент в Страсбург за 24 ученици от своето училище.
 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.