08.06.2013 23:30

Даниел Панов откри ромски фестивал ‘’Отворено сърце’’, който е част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри десетото издание на Международен детски ромски фестивал ‘’Отворено сърце’’.
„Няма нищо по-хубаво от усмивките на децата, за 10 години Община Велико Търново и „Амалипе” успяха да доразвият този фестивал и сега той е важна част от цялостната подготовка за представяне по най-достойният начин на кандидатурата ни за „Европейска столица на културата пред 2019-та година”, каза Даниел Панов. Фестивалът се провежда под слогана на кандидатурата на Велико Търново за „Европейска столица на културата”  -  „Творим щастие”.
„Този фестивал е особено важен за нас, защото ни показва, че културните различия са възможност, а не заплаха. Той ни прави по-толерантни, по-любознателни към различните от нас, дава ни възможност и ни помага да ги разбираме и да работим успешно с тях”, заяви Даниел Панов.
Според него фестивалът е пъстра и красива сцена, на която се съхраняват и предават от поколение на поколение фолклорът и традициите. Над 1400 деца от повече от 100 училища, в които се изучава дисциплината  „Фолклор на етносите”, ще вземат участие във фестивала, провеждащ се в парк „Марно поле”. Кметът пожела успешно представяне на всички и изрази надежда, че участниците ще имат възможността да видят поне част от уникалното и богато културно - историческо наследство на  старата столица.
На тържественото откриване на фестивала днес присъстваха посланиците на кралство Норвегия и на Полша, както и представители на неправителствени организации. Според Деян Колев, председател на център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново днешният празник показва, че хора от различни етноси могат да се веселят заедно и да представят културата и традициите си, да се опознават взаимно и да се разбират по-добре.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.