07.05.2012 16:06

Дни на Унгария ще са част от културния календар на старата столица

 

Дни на Унгария, по време на които страната да представи своите занаяти, култура и кухня, ще се организират във Велико Търново. Предложението дойде от градоначалника Даниел Панов по време на срещата му днес с Нейно Превъзходителство г-жа  Юдит Ланг,  посланик на Унгария у нас.

По време на срещата кмета на общината декларира желание за продължаване и активизиране на сътрудничеството с побратименият на старата столица град Шопрон. Да се активизират отношенията между двата града и да се развие обмена в областта на културата, културно – историческото наследство, бизнеса и образованието, пък беше предложението на Юдит Ланг.

Посолството на Унгария ще помогне с преки контакти в работата по подготовката на кандидатурата на Велико Търново за  културна столица на Европа. През 2010 г. унгарският град Печ вече беше Европейска столица на културата. По време на днешната визита старопрестолнината получи покана за участие във Втората  международна конференция за ролята на музеите в опазване на културно - историческото наследство, организирана от унгарското посолство.

Г-жа Юдит Ланг се информира за възможностите за инвестиции в община Велико Търново, като обясни, че унгарски фирми вече заявяват интерес за сътрудничество в областта на ВиК, пречистване на вода, събиране и преработка на отпадъци, както и в областта на балнеолечебен туризъм.

Кметът на общината Даниел Панов връчи на Нейно Превъзходителство покана към представители на унгарските градове Шопрон и Печ  да гостуват във Велико Търново за провеждане на работна среща по кандидатурата на старата столица за Европейска столица на културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.