15.06.2013 17:00

Велико Търново предизвика фурор с представянето на кандидатурата си за Европейска столица на културата в Съюз на архитектите в България - дружество „Архитектурно наследство”

   На свой форум, проведен в София, дружество “Архитектурно наследство” на Съюза на архитектите в България разисква подготовката на българските градове в процеса им на кандидатстване за Европейска столица на културата през 2019 година. Основната тема на събитието беше: ”Европейски столици на културата и недвижимото културно наследство”.
Освен изявени български архитекти присъстваха множество преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски” от специалностите „Културология”, „Журналистика”, „Изобразителни изкуства”. Основен акцент на събитието беше ролята и значението на недвижимото културно наследство на градовете кандидати, както в процеса на подготовка, така и при предстоящото реализиране на програмите със специални събития през 2019 година. Идеята и намерението на дружеството е през месец юли да организира и проведе национална среща с водещи експерти и представители на кандидатите, за да се дискутира подготовката на градовете.
Презентацията на кандидатурата на Велико Търново предизвика истински фурор. Спечели изключително много искрени симпатии и категорична подкрепа. Експертите споделиха своя, както и европейският опит, направиха конструктивни препоръки, като изразиха убедеността си, че те ще направят кандидатурата на Велико Търново още по-добра, по-стойностна и по-успешна.
Участниците във форума заявиха, че са изключително впечатлени както от слогана на кандидатурата ”Творим Щастие”, така и от факта, че тя е ориентирана към децата и младите хора. Изразиха въодушевление от факта, че основната част от подготовката на програмата е ориентирана към работа и подготовка с децата, учениците, младите хора и студентите.
Слогана на кампанията „Творим Щастие” беше посрещнат въодушевено. Специалистите споделиха експертното си мнение, че това е изключително креативна идея, много европейска и модерна визия. Те заявиха, че структурирането на програмата от специални събития около слогана „Творим Щастие” предлага изключително много и интересни възможности за реализирането на една уникална програма. Всички експерти заявиха категоричната си подкрепа за кандидатурата на Велико Търново и пожелаха успех в хода на подготовката и при реализирането на програмата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.