20.06.2013 08:30

Велико Търново се представи впечатляващо в рамките на българо - италианска конференция „Бъдещето на историческите градове"

Събитието беше в контекста на инициативата „Европейска столица на културата”

   Велико Търново направи впечатляващо представяне на своята кандидатура за Европейска столица на културата в рамките на организираната в Пловдив българо - италианска международна конференция, посветена на най - авторитетният и престижен европейски културен проект.
В рамките на конференция на тема: ”Бъдещето на историческите градове в контекста на инициативата „Европейска столица на културата” своите кандидатури имаха възможността да представят почти всички български градове, както и италианските градове Сиена, Перуджасизи, Матера, Равена, Бергамо, Палермо и Мантуа.
Презентацията на Старата столица впечатли всички със своята оригинална и креативна идея за програмата от специални събития под слогана: „Творим Щастие”. Представители на много от италианските градове - кандидати заявиха интерес и желание да партнират активно с Велико Търново. Според техните оценки за концепцията, предложена от Старата столица, тя е напълно адекватна на най - модерните европейски и световни модели на създаване, планиране и реализация на културни политики и индустрии.
От своя страна Велико Търново получи възможност да се запознае с визиите и стратегиите на италианските градове - кандидати, да оцени техните идеи и проекти. Изключително ценен опит беше споделен в областта на обживяването и поддържането на старите части на историческите градове. Коментирана беше необходимостта да се полагат усилия, за да се поддържа изключително крехкият и деликатен баланс между естественото желание от една страна да се привличат все повече туристи, а от друга - да се прилагат системни и последователни политики за защита идентичността на градовете с богато културно-историческо наследство.
Предстои още през следващата седмица Велико Търново да стане партньор в реализирането на проект на град Равена. В рамките на сътрудничеството по този проект ще бъде популяризиран римският град Никополис ад Иструм, като част от историята, която ще бъде разказана чрез събитията по проекта на град Равена „Готите и ние”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.