20.06.2013 11:00

Фестивал на „Уличните Изкуства” на 21 и 22 юни

   Над 60 улични артисти от България, Румъния и Италия ще се представят във Велико Търново  на фестивала на  „Уличните Изкуства“  на 21 и 22 юни. Събитието е съвместно по проект на  „Таралеж - клуб за културни инициативи”, на сдружение „Идействие” и „Арт лято 2013” на клуб „Мелон” и се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. То е продължение на Фестивала на Уличните артисти, който се проведе с голям успех в края на миналото лято на Самоводската чаршия.
През двата дни художници, музиканти, занаятчии, актьори, танцьори, пърформъри и акробати ше покажат своите таланти  в пространство около художествена галерия „Борис Денев” и паметник „Асеневци”. От 17:00ч. до 22:00ч., в петък и събота ще има изпълнения на жонгльори, мимове, огнено шоу, мултимедиен пърформанс, ще звучат тарамбуки, китари, диджеридо, джембета и цигулки.
Във фокуса на фестивала ще бъдат художниците, които се занимават с рисуване в градско пространство. Те ще изрисуват по атрактивен начин някой фасади в центъра на града. Графити - артистите ще се развихрят в пространството около художествената галерия „Борис Денев”, където ще рисуват върху специално изградени временни съоръжения. Целта на инициативата е чрез стрийт арт да се облагороди и естетизира градската среда и тази художествена намеса да допринесе за уникалния артистичен дух на Велико Търново.
Паралелно с рисуването върху винили, по инициатива на организаторите, ще бъдат почистени графитите, направени върху стъпалата в подножието на паметник „Асеневци”. Те ще бъдат премахнати с телени четки, за да се естетизира емблематичното за старата столица място.
В двата дни на фестивала край художествената галерия „Борис Денев” ще има и Алея на споделянето. В петък от 12:00ч. ще започне свободния пазар на стари и ненужни вещи, а в събота ат 14:00ч. ще има  работилнички, в които ще се споделят различни знания и умения. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.