25.06.2013 17:00

“Антихрист насън и наяве” на Царевец

   В навечерието на Еньовден крепостта Царевец се превърна в открита сцена за почитателите на театралното изкуство. Като поредно доказателство за духа и културния облик на Велико Търново, край Царския дворец се разиграха сцени от  моноспектакъла “Антихрист насън и наяве” по романа на Емилиян Станев. Историята бе представена от актьора Милен Димитров, подкрепен от младите таланти Йоан-Александър Цанев, Дамиан Димитров и Бранко Вълчев, с участието на гъдуларя Йордан Иларионов. Уникалната постановка по гениалния Станев е дело на великотърновката Валерия Вълчева.  
Възползвайки се от естествения декор, спектакълът не остана статичен, а се разигра на няколко сцени, докато публиката следваше пърформърите. По този интерактивен начин, на Царевец бяха пресъздадени духовните търсения и пътя на Еньо-Теофил – монах-исихаст, богомил и пътуващ артист.  
„Антихрист насън и наяве” на сдружение „Емилиян Станев” спечели финансиране от Община Велико Търново и бе представен в подкрепа на кандидатурата на региона за културна столица на Европа през 2019 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.