29.06.2013 10:00

Концепцията на Велико Търново „Творим Щастие” е адекватна на най-модерните световни модели, според италиански кандидати за Културна столица на Европа

   Международна конференция на тема ”Бъдещето на историческите градове в контекста на инициативата „Европейска столица на културата” събра в Пловдив българските и италиански градове, надпреварващи се за тази престижна титла през 2019 година. Заедно с Велико Търново своите кандидатури имаха възможност да представят почти всички родни градове-кандидати, както и италианските Сиена, Перуджасизи, Матера, Равена, Бергамо, Палермо, Мантуа.

Старата българска столица направи впечатляваща презентация  на своята оригинална и креативна идея за програмата от специални събития под слогана „Творим Щастие”. Представители на италиански кандидати заявиха желание активно да си партнират с Велико Търново. Според техните оценки концепцията на старата столица е напълно адекватна с най-модерните европейски и световни модели за създаване, планиране и реализация на културни политики и индустрии.

От своя страна Велико Търново получи възможност да се запознае с визиите и стратегиите на италианските градове, участващи в  най - авторитетния и престижен европейски културен проект. Изключително ценен опит беше споделен в областта на социализирането и поддържането на старите части на историческите градове. Коментирана беше необходимостта от баланс между естественото желание да се привличат все повече туристи от една страна, а от друга - да се прилагат системни и последователни политики за защита идентичността на градовете с богато културно -  историческо наследство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.