07.05.2012 20:54

Закриват гимназията по сградостроителство „Кольо Фичето”

 

Закриват професионалната гимназия по сградостроителство „Кольо Фичето” от учебната 2012/13 г. Учениците и част от учителите ще бъдат пренасочени към професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. Попов”.

Предложението за затварянето на учебното заведение с над 40-годишна история е на общинската администрация. Липсата на ученици е основният мотив, каза директорът на дирекция „Образование” Пенка Игнатова. „Преди четири години бяхме изключително отговорни и поискахме това училище от държавно да стане общинско. Направихме предложение до министерството и училището премина на финансиране чрез общинския бюджет. Но през учебната 2011/12 г. ПГС не можа да реализира утвърдения план-прием от една паралелка 9 клас със специалности електромонтьор и строител вътрешни облицовки. Имат само една паралелка задочно обучение по специалността строител вътрешни облицовки и настилки”, обясни Игнатова. 50 ученици редовно и 33 задочно се обучават в момента в гимназията. За 2012/13 г. РИО не утвърди прием в 9 клас и допусна прием само в една задочна паралелка.

„Средствата, с които разполага ПГС „Кольо Фичето” на база единен разходен стандарт и брой ученици, са крайно недостатъчни, а през есента ще се стопят още повече, тъй като освен девети няма да има и десети клас”, отбеляза Пенка Игнатова. Материалната база и общежитието към гимназията са публична държавна собственост. Те ще бъдат прехвърлени към приемащото училище. „Неприятен факт, но е наложително”, коментира шефката на образованието. Тя и общинските съветници от комисията по образование, наука и култура са получили становище от директора на ПГСАГ, че възпитаниците на „Кольо Фичето” ще имат възможност да завършат обучението си по професиите.

 

                                                                                      

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.