12.07.2013 14:00

Ганчо Карабаджаков откри Дикси - джаз фест Велико Търново

   Заместник - кмета на Общината Ганчо Карабаджаков откри официално концертните вечери от шестото издание на Дикси - джаз фест Велико Търново. „Джазът има много лица, цветове и прояви, но първата асоциация с джаз е свобода, свобода от клишета и предразсъдъци, свобода за творчество, за себеизразяване и съпреживяване. Джазът е своеобразен манифест на свободния дух и порива за творчество отвъд догмите и клишетата. Дикси - джаз фест Велико Търново е важна част от кандидатурата на нашия прекрасен град за европейска столица на културата през 2019 година. Фестивалът е прекрасна илюстрация и на слогана на кандидатурата „Творим щастие”, подчерта в приветствието си г-н Карабаджаков. „Убеден съм, че това пъстро и красиво събитие, макар и само за три дни, ще даде повод и възможност на мнозина да се почувстват свободни, витални и щастливи”, каза заместник - кметът.  Той пожела на участниците достойно представяне, а на публиката прекрасни изживявания и незабравими спомени с духа на джаза в подножието на паметник „Асеневци”.
Фотографска изложба „Джазът в старата столица” съпътства за първи път музикалния арт форум. Генчо Петков, Никифор Тодоров и Теодор Калушков са автори на кадрите, запечатали атрактивни моменти от фестивала през последните две години. Експозицията включва 18 платна, избрани сред общо 1600 снимки. Очаква се те да презентират Дикси - джаз фест Велико Търново и по време на фотографски събития. „Изложбата е още една тухличка във великия ни градеж, с който ние искаме да ознаменуваме Велико Търново като европейска столица на културата след шест години”, отбеляза директорът на дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.
Стотици почитатели на диксиленд и джаз музиката събра първият фестивален концерт с участието на Дикси Бенд Тетевен, Венцислав Благоев, Милица Гладнишка и Цветомир Цанков. Тази вечер на сцената излизат градски духов оркестър Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, "Alexandrov Ragtime Band", Стефка Оникян и "Royal Dixie Band", а в събота - Румен Халачев квартет, Сентиментал Суингърс и Михаил Йосифов секстет.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.