03.09.2013 09:00

Първи национален фолклорен конкурс – надпяване „Северняшки славеи”

   На 10 септември, вторник, в зала 302 на Община Велико Търново, в 11:00ч., ще се състои пресконференция във връзка с предстоящото провеждане на Първи национален фолклорен конкурс-надпяване „Северняшки славеи”. 
Северняшката песен е феномен, открояващ се със специфична мелодична линия. „Яничари ходят, мамо…” и „Заблеяло ми агънце…” са само част от непреходните фолклорни шедьоври, оставящи дълбока диря в съзнанието на всеки българин. Чрез изпълненията на младите таланти подпомагаме процеса на претворяване на тези песни-емблеми, които да останат за идните поколения.

Община Велико Търново и Сдружение „Анна-Фолкарт” организират Първи национален фолклорен конкурс – надпяване „Северняшки славеи” – с песните на Борис Машалов и Иван Пановски на 27 и 28.09.2013г.
Конкурсът предоставя възможност за творческа изява и популяризиране на народнопесенното изпълнителско изкуство на деца, ученици от начални, средни училища, училища с профил фолклор, НУИ и НУФИ, деца и възрастни в неравностойно положение – хора с увреждания, сираци и други, любители от всички възрасти.
 
Обособени са две категории – индивидуални изпълнители и певчески групи за фолклор, камерни състави, народни хорове. Категория индивидуални изпълнители е разделена на пет възрастови групи, а групите от трета до пета са разделени на подгрупи за любители и професионалисти. Всеки изпълнител представя 2 песни - със съпровод (синбек на CD или народен инструмент), или акапелно, с времетраене до 5 минути. Една от песните задължително трябва да бъде от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски. Съпроводът е по желание – един или няколко народни инструмента, акордеон, сингбек /на CD/.
Присъжда се "Гранд При" – професионален запис и аранжимент на песен от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски, изпълнена в конкурсната част. Във всяка група и категория се присъждат първа, втора и трета награда, както и поощрителни по преценка на журито. Присъжда се награда за най-млад и най-възрастен изпълнител. На всички участници се връчват грамоти за участие.
Препоръчително е участниците да бъдат облечени във фолклорни костюми. Класиралите се участват в гала концерта, организиран от домакините. Целите на организаторите са съхраняване и популяризиране на българския фолклор и възраждане на Северняшката народна песен чрез изява на индивидуални изпълнители и фолклорни състави, подпомагане кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година, утвърждаване на града като значимо културно средище.
Специални гости на събитието ще бъдат Добринка Машалова – Георгиева, първородна дъщеря на Борис Машалов със семейство си, както и Боряна Георгиева – внучка на изпълнителя, Иван Пановски – младши, внук на Иван Пановски и неговото семейство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.