04.09.2013 16:00

Фортисимо Фест се завръща с турне на шест сцени

Велико Търново и Русе посрещат фестивала за първи път

Единственият национален фестивал за класическа музика на открито, Фортисимо Фест, се завръща с традиционното си лятно турне “Музика под звездите”. Тази година маршрутът на турнето е по-дълъг и минава през шест открити сцени в Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, София и Пловдив. За първи път програмата на Фортисимо Фест ще бъде представена във Велико Търново и Русе.

Фортисимо Фест, единственият национален фестивал за класическа музика на открито, се завръща със своето лятно турне “Музика под звездите”. Турнето ще се проведе в шест български града между 30 август и 15 септември. Освен през вече традиционните сцени в София, Пловдив, Варна и Бургас, тази година пътят на виртуозната класическата музика минава през Велико Търново и Русе. Всички концерти ще бъдат със свободен вход.
 
През 2013 Фортисимо Фест навършва четири години, време, за което фестивалът успя да събере десетки хиляди зрители, да се превърне в градска традиция и чакано събитие за публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас. “Факт е, че българи, които живеят в чужбина, се обаждат за датите на концертите, резервират самолетни билети и пристигат специално за тях. Концертите станаха място и време, което съвсем закономерно среща ценителите на класическата музика”, казва Ростислава Генчева, директор на Фортисимо Фест. Започнал в София през 2010 година, с концерт под звездите, за две поредни години фестивалът Фортисимо Фест успява да добави към своите открити сцени първо Пловдив през 2011 година, в последствие Варна и Бургас. Сред гост-солистите му през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио “Триада”, Андрю Армстронг, Даниеле Белен.
 
Постепенно и напълно естествено концертите “Музика под звездите” се превръщат в национално турне за класическа музика на открито, а Форисимо Фест - в събитие от национален мащаб. Четвъртото издание на фестивала тази година добавя към своя маршрут откритата сцена пред Общината в Русе и откритата сцена на Летния театър във Велико Търново.
 
Турнето “Музика под звездите” ще се проведе между 30 август и 15 септември,  а пълната му програма е както следва: Бургас на 30 август (петък), Варна на 1 септември (неделя), Русе на 5 септември (четвъртък), Велико Търново на 7 септември (събота), София - 13 септември (петък) и Пловдив на 15 септември (неделя).
 
Организаторите на Фортисимо Фест, фондация “Триола Квинтола” и фондация “Америка за България”, подготвят три паралелни музикални програми - една за Русе и Велико Търново, новите градове от турнето, една за Варна и Бургас, морските сцени на фестивала, и една за традиционните сцени София и Пловдив.
 
Както винаги досега, и тази година музикалните програми на “Музика под звездите” ще включват три части, изпълнени от солисти с оркестър - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, и съвременна класическа музика (в предишни издания на фестивала - от филми и видеоигри).
 
По традиция диригент на шесте концерта от турнето “Музика под звездите” ще бъде Максим Ешкенази. “И тази година музикалните програми на фестивала имат невероятни, световнопризнати солисти. Една от големите изненади е, че за концертите в София и Пловдив ще има роял на откритите сцени. Ще участват децата-победители в конкурса "Да вдъхнеш живот" (Vitam Inspirare), които получиха като награда копия на цигулките Гуарнери дел Джезу и Страдивари от известния лютиер Риц Ивата. Те свирят наистина забележително и българската публика ще ги чуе заедно с големите солисти. Оркестрите зад тях ще бъдат на Варненска и Русенска опера, както и Софийския фестивален оркестър ”, споделя Маестрото.
 
Fortissimo Fest е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългострочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Защото музиката прави хората щастливи. Музиката общува без предразсъдъци, тя разширява хоризонта на културен интерес и благоприятства обмяната на идеи, опит и знания. За постигане на своите цели Fortissimo Fest привлича млади и успешни творци и представя класическата музика по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. Fortissimo Fest и фондация “Америка за България” поднасят на българската публика световноизвестни музикални произведения, но заедно с това и премиерни заглавия, изпълнени от утвърдени български и американски музиканти, бъдещи звезди и вече изградени творци в национален и световен мащаб.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.