09.09.2013 10:00

Куклен театър "Весел" открива театралния сезон с „Вълкът и седемте козлета“

   В съботния афиш на куклен театър "Весел", на 14-ти септември, от 11:00ч., в читалище „Искра”, гостува спектакълът на Държавен куклен театър - Търговище „Вълкът и седемте козлета“. С това събитие се открива и новият театрален сезон на сцената на търновския куклен театър, чиято инициатива получи възторжен отзвук през отминалия творчески сезон.
„Вълкът и седемте козлета“ е едно от последните заглавия в репертоара на театъра, но е вече достатъчно популярно и търсено. Драматизацията е на Мая Димитрова и Димитър Димитров от театър "ММ" - София. Постановката е дело на Димитър Димитров, а сценографията, маските и куклите – на един от водещите сценографи не само в България, а и зад граница, Стефка Кювлиева. Оригиналната музика за спектакъла е на Петко Манчев. Ролите изпълняват Цветина Иванова и Русан Стаменов.
Вечната приказка на Братя Грим среща малкия зрител с наивните козлета, любящата им майка и глупавия вълк. Какво се случва в края на историята, разказана от търговищките кукленици, е изненада за всеки зрител. Спектакъл, на който няма да скучаят нито малките, нито вече порасналите деца.
„Вълкът и седемте козлета“ е първото представление, с което ДКТ  "Търговище" се включва в проекта на театър "Весел" - „Съботни спектакли за семейна публика“. Началото на куклено-театралното изкуство в Търговище е поставено преди повече от 50 години. Първата премиера е на 15.02.1961 г., с постановката “Вълшебният галош”. За тези години са осъществени и изиграни повече от 160 постановки за над 2 300 000 деца в Търговище и в над 100 селища в страната и чужбина. В репертоара на театъра присъстват произведения от класически и съвременни автори от българската и световна куклена драматургия, както и от националния фолклор. Широко е жанровото разнообразие, диапазонът на използваните изразни форми и средства. Заглавията се интерпретират актуално и модерно, сценографските решения са разнообразни и силно въздействащи, което определя своеобразния динамичен стил на спектаклите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.