11.09.2013 13:40

Приключи връщането на стенописите в църквата „Св. 40 мъченици“

   Приключи връщането на стенописите в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. На оригиналните места в предверието и олтара на храма са експонирани фрески, които досега се съхраняваха в Регионалния исторически музей. Фрагментите са поставени върху дървени рамки по подобие на експонираните след възобновяването на паметника Календарни сцени от притвора. Реставрацията, продължила два месеца, е изършена от доц. Евгени Николов. В момента се монтира специално  осветление, което ще бъде готово за Деня на Независимостта на България  22 септември.
Стенописите са части от първия и втория регистър в предверието на църквата и над входа му. Представляват монашески сцени - Кириак Отшелник, Свети Пророк Илия в пещера, хранен от гарван, посещението на Св. Антоний Велики при Св. Павел Тивейски, „Видение на Прокъл“, двойка Светци, които не са разпознати. В източната стена в олтара е върнат елемент от цокълната украса. Църковната живопис е от втората половина на XIII и XIV век. Тя е разкрита при проучвания на църквата през 80-ти и 90-те години на миналия век. Тогава фрагментите са свалени чрез различни технологии и впоследствие реставрирани и експонирани в Археологическия музей. Инициативата за връщане на мястото на фреските е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и бе съгласувана с Министерството на културата.
Експонирането на последните фрагменти от степонисите в църквата “Св. 40 мъченици“ е в унисон с идеята на превръщане на църквата и комплекса „Великата лавра“ в Пантеон на българската държавност, както и в атрактивен обект за поклонически и културен туризъм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.