14.09.2013 11:00

На 22 септември отново ще се извие Голямото Търновско хоро

   На 22 септември – Денят на Независимостта на България и в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година за втори път ще се извие Голямото Търновско хоро. Благородната идея за домакинство на най-значимото европейско събитие в областта на културата тази година обединява не само жителите на старата столица, но и всички общини от региона, които застават зад каузата „Велико Търново 2019“.

Общото хоро - неповторимо преживяване и емблематичен празник на духа и българските традиции, ще се извие от паметник „Майка България” до площад „Цар Асен І” пред крепостта Царевец и ще прелее в националното честване на 105 години Независима България.

Началото на събитието в 17:00ч. пред сградата на общината ще даде ансамбъл „Българе“ със своя спектакъл „Това е България“, който разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците на седемте етнографски района на България: добруджански, северняшки, шопски, пирински, родопски, тракийски и странджански.

Лице на хорото ще е солистката на „Българе“ Албена Вескова. Народната певица, участвала и в знаменитата формация „Мистерията на българските гласове“, ще изпълни едни от най-популярните народни песни, донесли и световна слава. Тя, заедно с танцьори от трупата, ще минат по главните улици на града до Царевец с писан файтон, за да поздравят всички хванали се на хорото. Общият танц ще е под звуците на „Северняшко право хоро“, чиято кулминация ще е в 18:10ч. Цялото трасе на хорото по улиците „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Иван Вазов“, както и площадите „Майка България“ и „Цар Асен І”  ще бъде озвучено, а всеки включил се ще получи стикер „Аз играя Голямото Търновско хоро в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019“.    

Над 5000 жители и гости на Велико Търново се включиха в първото издание на Голямото Търновско хоро на 22 септември миналата година. То бе водено от неповторимата Николина Чакърдъкова и предизвика истински фурор не само сред участниците, но и сред близо 20 000 души, които станаха очевидци на събитието.

Община Велико Търново кани младите хора, всички жители на старата столица, с техните семейства и гости, приятелите от региона и цяла България да се включат в Голямото Търновско хоро. Нека всички заедно, като общност се обединим в името на благородната кауза Велико Търново да  бъде утвърден за Европейска столица на културата през 2019 година.  

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.