19.09.2013 20:00

Велико Търново участва на втората среща на върха на Световната федерация на туристическите градове в Пекин

   Старата българска столица бе представена на световният туристически форум от заместник-кмета Снежана Данева и управителя на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ Цветомир Бояджиев.
Посещението бе по покана на Пекин и се състоя от 11 до 14 септември 2013 г. Всички делегации от участващите градове подписаха “Пекинския консенсус“ – стратегически документ, който определя целите на дейността на организацията, а именно устойчиво развитие на градовете чрез туризма, водещата роля на туризма за промотиране на мир и разбирателство между хората  и утвърждаване и подобряване на стандарти за туристическата дейност, с цел повишаване качеството на туристическите услуги в целия свят.
Официалната церемония по откриването на този важен форум бе стартирана с изказване на кмета на Пекин и настоящ председател на Съвета на WTCF г-н Уанг Аншун. Последва обръщение от г-н Шао Чивей, ръководител на националната китайска туристическа администрация, както и бе прочетен поздравителен адрес от Главния секретар на ООН Бан Ки-Мун. След приветствия от представители на редица влиятелни туристически организации от всички континенти бе представен и прочетен финалният вариант на подписаният „Пекински консенсус“. Обявени бяха всички новоприети членове на организацията, сред които и Велико Търново. Всички кметове поставиха кристални топки, с имената на градовете в подготвени за това обемни инициали на федерацията, където вече се намираха „старите“ членове и по този начин сложиха символичното начало на своето членство.
Обявени бяха създаването на три комисии към организацията – комисия по гражданска авиация, комисия по туристическите проблеми и комисия за медиите, отразяващи туризма. Тези комисии ще стартират работа по конкретни проблеми, и ще предлагат решения, чрез партньорства на градовете и членуващите организации.
След откриването за участниците бе предвидена медийна промоция, където търновската делегация отговори на въпроси на китайски журналисти. Паралелно с конферентната част на форума бе проведено и изложение, което бе разположено на най-голямата търговска улица на Пекин – Вангфуджинг, където дневно преминават над 200 хиляди туристи от цял свят. Велико Търново също имаше свой щанд, оформен в цветовете на града и декориран с фотографии на най-значимите ни туристически обекти – Царевец, аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, Самоводска шаршия със своите майстори, средновековните църкви и неповторимата архитектура на стария град, както и най-новата атракция – 3D мапинг шоуто върху галерията и паметника на Асеневци. На щанда бе прожектирано промоционално видео за града. Всеки град бе изработил свой печат и гостите на изложението можеха да вземат свой „туристически паспорт“  и да съберат печати от щандовете на градове, които посещават.
Г-жа Данева участва в среща на кметовете с  г-н Гао Джинлонг, бивш кмет на Пекин, при чийто мандат като градоначалник е даден старт на инициативата за създаване на WTCF.
На официалната вечеря на 13-ти септември, в Уанда Пулман Хотел, участниците бяха запознати с проекта на Посетителския център на световните туристически градове, който съчетава формата на атракцион и на централа на федерацията. Под формата на увеселителен парк с много мултимедийни забавления за малки и големи центърът ще рекламира членуващите градове пред гостите и ще им дава възможност да се докоснат до различни култури, както и ще бъде място на администрацията на WTCF, място за промоции, конференции, комуникация.
Сутринта на 14-ти бе посветена на кратки работни срещи и дискусии за обмяна на опит между градовете, а същата вечер форума бе закрит на церемония в подножието на Великата китайска стена.   
Световната федерация на туристическите градове (World Tourism Cities Federation – WTCF) e първата международна туристическа организация, която поставя своя фокус върху градовете. Основана е в Пекин през септември 2012 г.
Поставяйки в центъра на своята дейност мотото „По-добър живот за градовете с помощта на туризма“, тази неправителствена организация e доброволно сдружение на множество градове и туристически организации, които се присъеднияват към идеята. Към настоящият момент членовете на организацията са 107. Следващата среща на върха за организацията е предвидена за 2014 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.