15.10.2013 10:00

18 октомври – европейски ден за борба с трафика на хора

Във връзка с 18 октомври – европейски ден за борба с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора, Община Велико Търново провежда информационна кампания под мотото „По-информирани днес, по-сигурни утре!” като отговор на факта, че все още малко хора знаят какво значи трафик на хора, как да се предпазят и къде да потърсят помощ при нужда.
Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно проблема „Трафик на хора” и така да се повиши чувствителността към него, да ангажира гражданското общество, властите, институциите и възможността да помагат за ограничаването на проблема на местно ниво, да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи.
Кампанията стартира с обособяването на информационни кътове във всички училища (СОУ и гимназии) във Велико Търново и с обучения на учениците по темата. Към кампанията се присъединяват и Центровете за работа с деца и младежи „Отвори очи” в малките населени места в общината, като в село Ресен вече се състоя тренинг, свързан с трафика на хора.
Местната комисия за борба с трафика на хора ще проведе и анкетно проучване сред населението на Велико Търново, което всъщност да отчете информираността и нагласите по отношение на това престъпление.
На 18 октомври, петък, от 17:00 часа пред Община Велико Търново ученици- доброволци към местната комисия ще оформят информационен кът и по особено интересен и оригинален начин ще информират и анкетират населението, ще раздават сини сърца – символ на подкрепа към жертвите на трафик на хора и ще апелират към всички граждани и гости на град Велико Търново: „По-информирани днес, по-сигурни утре!”
Кампанията, посветена на 18 октомври – европейски ден за борба с трафика на хора цели не само да повиши информираността и непримиримостта към това престъпление, но и да ангажира граждани и институции да помагат и да се борят срещу трафика на хора във всичките му форми.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.