12.11.2013 11:00

Община Велико Търново и Факултетът по изобразително изкуство реализират проект за естетизация на съвременната градскa среда в различни социални пространства

Община Велико Търново и катедра „Стенопис” на Факултет Изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”  стартират съвместна инициатива  „Да учим докато играем”. Проектът е по идея на заместник-кмета на общината Ганчо Карабаджаков, ръководителя на катедра „Стенопис”  доц. Борис Желев и студенти от специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство.
Пилотният проект се състои от четири части и обхваща всички покрити обособени площадки за игра в двора на ЦДГ „Първи Юни”, град Велико Търново. Чрез реализирането на този проект и дългосрочното партниране между Община Велико Търново и Факултета по Изобразително изкуство се дава възможност да се реализират инициативи, при които пластичните изкуства (стенопис, скулптура и други форми на художествен синтез) ще станат органична част от урбанистичното пространство в посока на естетизация на градската среда.
 
В рамките на проекта ”Да учим докато играем” се предвижда изработването на декоративни пана с площ от 50 кв. м., реализирани в класическата стенописна техника мозайка. Тяхното монтиране се предвижда да се осъществи в навечерието на Коледните праници. Разработената концепция  на проекта се води от следните цели:
-Естетизиране на урбанистичната среда, съобразено с условията и изискванията на детското заведение;
-Използване на класическите стенописни техники, като възможност за преобразяване на средата за игра;
-Прилагане на функционалност на художествените изразни средства при естетическото възпитание;
-Използване на сетивно въздействие на трайната стенописна техника като стимул към светоусещането в първите години на детското развитие.
Предложените проекти ще се впишат органично в детската среда и ще обогатят художественото възпитание на новото поколение. Всеки един от творческия екип разработва конкретна тема, която поставя акцент в съответната уникална художествената композиция. Участници в проекта са Симона Тодорова, Владимира Владимирова, Теодора Йорданова, Атанас Атанасов. Водещи преподаватели на екипа са гл. ас. Владимир Аврамов, ас. Анастасия Тонкова-Шрьотле, под ръководството на доц. Борис Желев, ръководител катедра „Стенопис“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.