19.12.2013 16:30

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов се срещна с посланика на Индонезия

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов проведе среща с посланика на Индонезия  Негово Превъзходителство г-н Бунян Саптомо, на която присъстваха и членове на Дружеството за българо-индонезийско приятелство и сътрудничество в Старата столица.
Посланика припомни, че това е неговото четвърто посещение във Велико Търново през тази година. Участвал е в посещението на Дипломатическият корпус, Международното изложение „Културен туризъм“ и по време на Международен фолклорен фестивал. Той високо оценява средищното място на Велико Търново, неговата добра комуникативност и добри възможности за реализирането на различни проекти.
Господин Саптомо очаква посолството да има активни връзки и сътрудничество с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ако университета желае такова сътрудничество и партньорство, посолството е готово да изгради библиотека и да оборудва индонезийски езиков и културен център във Великотърновската Алма матер.
По време на срещата бе обсъждано отличното представяне кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата и много добрите шансове за краен успех в оспорваната надпревара за престижната титла.
Даниел Панов и Бунян Саптомо коментираха възможността в последствие да бъде обсъдено предложението за обособено пространство, което да бъде ползвано за Център за българо – индонезийско приятелство и сътрудничество.
Освен Индонезия, Малайзия, Сингапур и Бруней също говорят индонезийски език. Той е особено ключов фактор в съюза АСЕАН и сътрудничеството между страните - членки на Асоциацията от Югоизточна Азия.
През март 2014 година в София ще бъде проведен българо-индонезийски бизнес форум, на който ще бъде дискутирана възможността за реализиране на съвместни бизнес проекти. Кметът на Велико Търново г-н Даниел Панов ще бъде поканен да вземе участие в този форум.
В хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе среща за уточняване възможността за въвеждане изучаването на индонезийски и други източни езици.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.