11.05.2012 13:38

Ново село празнува в събота. Правят първа копка на детска площадка

 

На 12 май – събота жителите на Ново село ще отбележат храмовия празник на църквата „Св. Николай”. Празничната програма започва в 17.30 часа с издигането на националния флаг, знамената на община Велико Търново и на Ново село пред паметника - костница на Отец Матей Преображенски.

В рамките на тържеството официално ще бъдат открити чешмата и парковото осветление, изградени в парка на паметника-костница. „Обектите бяха изградени в края на миналата година по проект на община велико Търново „Подобряване на градската среда на територията на общината”. Средствата за него са по оперативна програма „Регионално развитие”. Вложеният ресурс е в размер на над 25 хиляди лева”, припомни кметът Христо Христов. В 18.15 часа в парк „Изток” на площад „Отец Матей” ще бъде направена първа копка на детска площадка. Строителните дейности ще бъдат открити лично от децата в селото. Съоръжението ще бъде изградено по проект „Без покрив и стени”, финансиран по общинската програма „Местни инициативи”. Общата му стойност е 16 266 лева, средствата от програмата са в размер на 8 000 лева. На площ от 234 кв. м ще бъдат разположени четири съоръжения за игра. Люлките, пързалките и пясъчникът са съобразени със строгите изисквания на наредбата за безопасност на детските площадки на МРРБ, коментира Христов. В района на площадката за игра ще бъдат монтирани и три кошчета в цветовете за разделно събиране на отпадъците, за да могат децата да се учат на екология и отговорност, допълни още местния управник. Очаква се обектът по този проект да бъде финализиран през септември.

Програмата за храмовия празник на селото продължава с вечерня от 18.45 часа в църквата “Свети Николай”, която ще отслужи отец Иван, съобщи още кметът Христо Христов.

В 19.30 часа започва тържествената програма в читалищния салон. Участие в нея ще вземат групата за народен фолклор към читалище „Наука” – Ново село с ръководител Делян Пенчев, новоселското трио за стари градски песни „Сребърни коси” с ръководител доайенът на читалищната самодейност в селото  – 80-годишният Мошо Мошев.

В 21.20 часа ще бъде прожектиран аудио-визуалният спектакъл „Когато храмът проговори – приказка за светлината на духа”. За пръв път светлинното шоу е излъчено през 2006 година, като сега към него са добавени нови светлинни и аудио ефекти, обясни авторът на спектакъла Тодор Кънчев. По традиция след това тържеството продължава на площада в селото с хора и празнични илюминации.

Денят на Ново село произлиза от храмовия празник на църквата, чийто покровител е св. Николай Мирликийски Чудотворец. Според църковния календар тази дата  е 9 май. На този ден мощите на светеца са пренесени от град Мира в Мала Азия до град Бари, който е център на южноиталианската област Апулия. Светецът е починал на 6 декември 342 г. в град Мира. През 1077 г. селджукските турци завладяват Мира и тогава светецът „прави видение” на един свещеник, който с делегация от три кораба успява да пренесе мощите на Николай. В 1087 г. започва строежът на храм в Бари, където мощите се съхраняват и до днес.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.