ДО……………………..

Препис извлечение от Протокол № 63

от заседание на Общински съвет,

проведено на 06.03.2003 година.

 

РЕШЕНИЕ № 1000

 

 

ОТНОСНО: Предложение от ПК по ЗСД относно приемане на текст на писмо до Министерски съвет на Република България

 

 

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – Велико Търново

Приема следния текст на писмо до Министерски съвет на Република България:

 

ДО

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Г-Н МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

МИНИСТЪР

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

 

Г-Н БОЖИДАР ФИНКОВ

МИНИСТЪР

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Общински съвет – Велико Търново изразява своята голяма тревога от предвидените в бюджет 2003 г. суми и формираните стандарти за издръжка на диспансерите – делегирани държавни дейности.

Най-тежко е положението в Междуобластния диспансер по онкологични заболявания, който обслужва 14 общини от две области и е единствения извънстоличен диспансер, признат през 1976 г. от Световната здравна организация като специализирана болница за онкологични заболявания.

 

Според предвидения бюджет диспансерът трябва да се вмести в 1 095 487 лв. за 2003 г. От тези пари са сигурни само 547 767 лв., т.е. 45 647 лв. месечно, а само за заплати и осигуровки, съгласно влезлите в сила от януари т.г. осигурителни прагове на лечебното заведение са му необходими около 63 хил. лв. месечно. Силно са ограничени възможностите за работа на диспансера, поради невъзможността за доставка на медикаменти и консумативи, изключвайки централната доставка.

Подобна тревожна ситуация е налице и в другите три диспансера в гр. Велико Търново – Областен диспансер за пневмо-физиатрични заболявания, Областен диспансер по кожни и венерически болести и Областен диспансер по психиатрични заболявания.

 

Във връзка с това настояваме да се разгледа още веднъж решението на Министерски съвет за определяне на стандартите за издръжка на лечебните заведения.

Наложително е изработването на нови критерии, по които да се определя необходимостта от средства за годишните бюджети спрямо тежестта на преминалите болни.

Настояваме да бъде предоставена поне 1/12 част месечно от определения оскъден бюджет за изброените лечебни заведения за болнична помощ до корекцията на бюджета.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ:

                                /Т. Д. ТОДОРОВ/

Вярно:

            /И. Иванова/

Обратно в решения