ДО……………………..

Препис извлечение от Протокол № 67

от заседание на Общински съвет,

проведено на 24.04.2003 година.

 

 

РЕШЕНИЕ № 1051

 

 

ОТНОСНО: ДОПЪЛНЕНИЕ към “НАРЕДБА за опазване на околната среда на територията на Община Велико Търново”, във връзка с прилагане на “Наредба за условията и реда за намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства”, приета с ПМС № 257 от 09.11.2001 г. (ДВ, бр.101/12.12.2000 г.)

 

 

На основание чл. 20, във връзка с чл. 11, т. 8, чл. 22, ал. 1 от ЗМСМА и § 4 от “НАРЕДБА за опазване на околната среда на територията на Община Велико Търново”, Общински съвет – Велико Търново

 

 

Изменя и допълва “НАРЕДБА за опазване на околната среда на територията на Община Велико Търново”, както следва :

1. Допълва чл. 1 така:

т. 10 - намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства;

2. Изменя текста на чл. 3, така:

Контролът върху състоянието на околната среда се извършва от Кмета на общината и упълномощени от него длъжностни лица от “Общинската администрация”, кметове и кметски наместници на населените места, от “Екоинспекция на обществени начала”, на основание чл. 10, ал. 1, т. 6 и ал. 2, т.1, чл. 15 и чл. 148 от Закона за опазване на околната среда (ДВ, бр.91/25.09.2002 г.), както и от представители на обществеността, на основание чл. 37, ал.2 от ЗАНН;

3. Създава нов Раздел 10 в ЧАСТ ПЪРВА, Глава ВТОРА от Наредбата, със следното съдържание :

РАЗДЕЛ 10

Намаляване замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства

(Прилагане на “Наредба за условията и реда за намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства” (ДВ, бр.98/16.11.2001 г.)

чл. 51. С този Раздел се регламентират условията и реда, които да осигурят:

1. Предотвратяване на образуването и намаляване на замърсяването с отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства (МПС);

2. Постигане на високи нива на повторна употреба, рециклиране и други форми на оползотворяване на излезли от употреба МПС и компоненти от тях за намаляване на отпадъците за крайно обезвреждане;

3. Подобряване на екологичните условия при стопанските субекти, които имат отношение към жизнения цикъл на МПС и особено на пряко занимаващите се с третирането на излезли от употреба МПС;

4. Създаване на система за събиране, транспортиране и третиране на излезлите от употреба МПС, компоненти и материали за тях;

5. Екологосъобразно третиране или безопасно съхраняване на излезлите от употреба МПС и на техните компоненти и материали, както и на отпадъците от тях, при спазване на необходимите мерки за предотвратяване на замърсявания, а в случаите на възникнало замърсяване – намаляване или ограничаване на последствията от него върху човешкото здраве и околната среда.

чл. 52. (1) "Излязло от употреба МПС", съгласно Наредбата е:

а) моторно превозно средство с прекратена регистрация, съгласно “Наредба № І-45 от 2000 г. за регистрацията и отчета на МПС и ремаркетата, теглени от тях“;

б) моторно превозно средство, на което не е извършван периодичен преглед за проверка на техническата му изправност повече от две последователни години и е паркирано върху публична държавна или общинска собственост;

в) моторно превозно средство, което не може да бъде идентифицирано, защото няма регистрационен или друг идентификационен номер.

(2) Излезлите от употреба МПС са отпадък по смисъла на пар. 1, т. 2, от Допълнителните разпоредби на “Наредба за условията и реда за намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства” (ДВ, бр.98/16.11.2001 г.)

чл. 53. (1) Дейността по събирането и съхраняването на излезли от употреба МПС на площадките за временно съхраняване е задача на кмета на общината, по силата на Наредбата.

(2) Кметът на общината назначава комисия за установяване на излезли от употреба МПС, която за целта съставя Констативен протокол (Приложение № 2).

чл. 54. Собствениците на отпадъци от излезли от употреба МПС от момента на превръщането им в такива до момента на предаването им на лица за следващо третиране, както и лицата, извършващи дейности по тяхното третиране, съгласно условията на Наредбата, са притежатели на отпадъци по смисъла на чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда (ЗОВВООС) (ДВ, бр.86/30.09.1997 г.).

чл. 55. (1) Излезлите от употреба МПС се събират на определените от Общински съвет – В.Търново:

1. площадки за временно съхраняване;

2. центрове за разкомплектоване ;

(2) Собствениците на излезлите от употреба МПС трябва да ги предават на тези места, посочени в Предписанието.

чл. 56. (1) Излезлите от употреба МПС могат да се съхраняват от собствениците им в поземлени имоти, тяхна собственост или в съсобствени имоти до предаването им на местата по чл. 55.

(2) Забранява се съхраняването на излезлите от употреба МПС на терени – публична общинска собственост: улици, булеварди, площади, тротоари, зелени площи и др.

чл. 57. (1) Предписание (по образец - Приложение № 1) за освобождаване назаетите терени – публична общинска собственост, се връчва до собствениците на излезлите от употреба МПС.

(2) Срокът за преместването е 14 дни от връчването на Предписанието.

чл. 58. "Третиране на излезлите от употреба МПС" е дейност след предаването на излезлите от употреба МПС в местата и съоръженията за отстраняване на течностите, разкомплектоване, разрязване, шредиране и/или подготовка за обезвреждане на отпадъците от шредиране, както и всяка друга операция, извършвана с цел преработката и/или обезвреждането на излезли от употреба МПС или техни компоненти.

чл. 59. Дейностите по събирането, съхраняването, преработването, разкомплектоването и/или обезвреждането на излезлите от употреба МПС, компоненти и материали от тях се извършват от лица, притежаващи разрешение по чл. 37 ЗОВВООС.

чл. 60. (1) При неизпълнение на Предписанието на нарушителите се съставя акт по Образец (Предписание № 3) и се издава Наказателно постановление.

(2) При повторно неизпълнение на Предписанието нарушителя дължи месечна такса в размер равен на тази по чл.21 от “Наредба определянето на администрирането на местните такси и цени на услуги на територията но Община В.Търново”.

4. Допълва чл.72, ал.1:

Създава се т. 3:

“За нарушения на ЧАСТ ПЪРВА, Глава Втора, Раздел 10 – се налага “Глоба или имуществена санкция в размер от 100 – 500 лв”.

5. Допълва Заключителните разпоредби на Наредбата:

§ 8. Неразделна част от Раздел 10 са Приложения от № 1 до № 3.

§ 9. Променя номерацията на следните членове : от чл. 51 до чл. 79 се увеличават с една десетица (Напр. чл. 51 – става чл. 61 и т.н.).

§ 10. Променя номерацията на Приложенията: Досегашни Приложения № 1 и № 2 стават Приложения № 4 и № 5.

§ 11 Измененията и допълненията на Наредбата влизат в сила в 7 дневен срок след публикуването им в местния печат.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ:

                                    /Т. Д. ТОДОРОВ/

Вярно:

                    /И. Иванова/

Обратно в решения