ДО……………………..

 

Препис извлечение от Протокол № 70

от заседание на Общински съвет,

проведено на 31.07.2003 година.

 

РЕШЕНИЕ № 1159

 

 

ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Наредбата за търговската дейност на територията на Община Велико Търново

 

 

На основание чл.22, ал.1от ЗМСМА Общински съвет Велико Търново,

приема допълнения и изменения в Наредбата за търговската дейност на територията на Община Велико Търново, както следва:

Стар текст Чл.3,ал. 2. Търговски обект се регистрира само за дейността, за която е предназначено помещението и е издадено Разрешение за ползване от РДНСК, Удостоверение за позване от Общината.

Нов текст: Чл.3, ал. 2. Търговски обект се регистрира за дейността, за която е предназначено помещението има издаден един от следните документи:

1.Разрешение за ползване от РДНСК,

2.Удостоверение за ползване от Общината,

3.Нотариален акт с вписано в него предназначение на помещението

4.Удостоверение за поставяне на преместваемо съоръжение.

Добавя нова ал.3 Магазини,за които има издадено разрешение за ползване без да е конкретизирано предназначението им, при промяна на собственик или наемател, не е необходимо да бъде издавано ново Разрешение за строеж, ако не се извършват допълнителни строително-монтажни работи и не подлежат на ново разрешение за ползване. Същото се прилага при смяна на дейността на един вид магазин в друг вид магазин.

Добавя нова ал.4 За всички обекти за обществено хранене и увеселителни заведения се изисква ново разрешение за строеж и същите подлежат на приемане по Наредба 6 на МРРБ.

Приема нов Чл.5А, ал.1.Срокът за валидност на Удостоверението за търговска дейност зависи от вида собственост на обекта и се изразява в следното:

1.При собственост на обекта –издава се безсрочено.

2.При наличие на наемни отношения/договор за наем/ – за срокът на договора.

Чл. 5А ал.2. Удължаване на срока на Удостоверението за търговска дейност при наети обекти се извършва след подаване на писмена молба до Кмета на населеното място.Към молбата се прилагат копия от:

    1. Копие от нов договор за наем
    2. Копие от старото Удостоверение за търговска дейност
    3. Документ за липса ба задължения към Община В.Търново
    4. Документ за платена такса за издаване на Удостоверение за търговска дейност
    5. Документ за платена такса за издаване на Удостоверение за липса задължения към Общината

Стар текст:Чл. 9, ал. 1. Отказ за регистрация може да бъде направен при непредставяне или липса на документите, изисквани по реда на този Раздел.

Нов текст: Чл.9, ал. 1. Отказ за регистрация може да бъде направен при непредставяне, нередовност или липса на документите, изисквани по чл.4.

Стар текст: Чл. 26. ал. 1. Пред търговските обекти, по смисъла на чл. 2. ал.1, се допуска поставяне на съоръжения /стелажи, маси и др./ за извършване на търговия на открито.

ал. 2. Възможността, броя и начина за разполагане на горните се определя от експертна комисия, назначена със Заповед на Кмета на населеното място с участието на представител на сектор “ПП-КАТ”.

Добавя нова чл.26, ал.3. При определяне на площ за разполагане на маси и столове пред заведенията за обществено хранене е необходимо да бъде осигурена минимална площ от 1 кв.м на човекомясто

Стар текст: Чл. 28. ал. 1. Искането за разрешение за организиране на търговия на открито пред търговски обекти се извършва чрез подаване на молба до кмета на населеното място или упълномощено от него лице.

Нов текст: Чл. 28. ал. 1. Искането за разрешение на търговия на открито пред търговски обекти се извършва чрез подаване на Молба за издаване на удостоверение за търговия на открито до кмета на населеното място или упълномощено от него лице

Стар текст: ал. 2. Към молбата се прилагат копия от Удостоверението за регистрация на търговския обект и Договор за ползване на открити площи за разполагане на съоръжения или Акт за собственост на терена.

Нов текст: Чл.28, ал. 2. Към молбата се прилагат копия от:

1.Удостоверението за регистрация на търговския обект

2.Акт за собственост на терена или Нотариално заверен документ за съгласие на собственика на терена

3.Разрешително за търговия на открито пред търговски обект от предходни години,

4.Удостоверение за липса на задължения към Общината

Стар текст:Чл.28, ал. 3. Договорът за ползване на общински терени се сключва с Управителя на ОП ”Пазари” като таксата за използване на откритата площ се определя с НОАМТЦУ.

Става: Отменя ал.3 на чл.28

Приема нов Чл 28А, ал.1 При издаване на Разрешение за търговия на открито пред търговски обект заявителя подписва декларация /Образци 6 и 7/, с която се задължава да ползва откритата площ пред търговския си обект ,по начина, определен от комисията както и да заплаща в срок таксата за заетата площ, ако тя е общинска собственост

ал.2. Таксата за заетата общинска площ се определя с Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и е в зависимост от квадратурата й и местоположението на обекта.

ал.3. Таксата за заетата площ се внася до 25-то число на предходния месец по един от следните начини:

1. Чрез квитанции на място в търговския обект, получени и попълнени по съответния ред от упълномощени от Кмета на Общината длъжностни лица, които ежеседмично представят справки по обекти в отдел “Общ.икономика”.

2. Чрез заплащане на място в ОЦУИГ – в административната сграда на Община Велико Търново,

3. По банков път по сметка на Общината

Стар текст:Чл.29., ал.1 Разрешително за търговия на открито пред търговски обект се издава от кмета на населеното място или упълномощено от него лице.

ал.2 Разрешителното се издава за календарната година.

Нов текст: Отменя ал.1 на чл.29

Нов текст: Чл. 29 Разрешителното се издава за календарната година.

Приема нов Чл.29А, ал.1 При неплащане на таксите по чл.28, ал.3 в сроковете, определени в чл.21А от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, се начисляват лихви, съгласно Закона за общинските бюджети.

Чл.29А ал.2. При констатиране на неправомерно заета общинска площ, Комисията по ч.26, а.2 определя допустимостта на ползването на площта и дава своето становище и:

1.при допустимост се налага глоба в размер на трикратния размер на полагащата се такса за квадратен метър/месец за нерагламентирано заеманата площ

2.при недопустимост площта се освобождава със Заповед на Кмета на Общината, със съдействието на органите на РПУ-В.Търново.

Приема нов чл.29Б ал.1.При прекратяване търговската дейност на открито пред регистиран търговски обект по желание на търговеца, същият или упълномощено от него лице, уведомява с писмено предизвестие от 14 дни Кмета на населеното място .

Чл.29Б,ал.2. Търговецът връща издаденото му Удостоверение за регистрация на търговски обект до 14-дневен срок след прекратяването на дейността.

Стар текст:Чл. 30. ал. 1. Отказ за регистрация може да бъде направен при непредставяне или липса на документите, изисквани по реда на този Раздел.

Нов текст:Чл. 30 ал. 1. Отказ за регистрация може да бъде направен при непредставяне, нередовност или липса на документите, изисквани по реда на този Раздел.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ:

                                    /Т. Д. ТОДОРОВ/

Вярно:

                    /И. Иванова/

Обратно в решения