ИНФОРМАЦИЯ

 

За изпълнение на Програма за приоритетните обекти за проучване, проектиране, укрепване, ремонт, строителство и финансиране на свлачища, мостове и мостови съоръжения в Община Велико Търново до 2007 г.

 

С Решение № 293 по Протокол № 20 от заседание на Общински съвет Велико Търново, проведено на 14. 10. 2004 г. е приета програма за приоритетните обекти за проучване, проектиране, укрепване, ремонт, строителство и финансиране на свлачища, мостове и мостови съоръжения в Община Велико Търново до 2007 година.

Общинската администрация определя своите действия за периода 2005-2007 година, относно проучването, поддържането, ремонта и финансирането на проверените обекти по програмата. Тази програма периодично се допълва, коригира и осъвременява, като се отчита моментния статус на всеки обект, причинени щети от наводнения и бедствия, технология на изпълнение, цени и автомобилно движение.

Целта е да се осигурява безопасност и нормално функциониране на мостовете и мостовите съоръжения, поддръжката и ремонта на които са в компетенциите на Община Велико Търново.

І. Мостове и мостови съоръжения.

Процесът на определяне на приоритетите е в зависимост от настоящото състояние и необходимостта от ремонт. Както и неотложна нужда от ремонтно възстановителни работи :

1.Мост над р.Янтра, кв."Света гора" гр. Велико Търново.

Мостът е изграден през 1839 г., като е ремонтиран и надстроен по-късно. Мостът е в предаварийно състояние, имайки предвид неговото долно строене - стълбове и устои. За укрепително - възстановителните работи по утвърдено техническо задание е възложено проектиране от Община Велико Търново, след което има изготвен през 1999 г. и одобрен технически проект. Последният подлежи на актуализация, предвид новите щети, нанесени на мостовото съоръжение при последвалите наводнения на лятото и есента на 2005 г. Мостът е потенциално опасен при по-високи водни нива и е с намалена товароносимост.

Община Велико Търново е представила заявление за целово финансиране на проекта за авариен ремонт на каменния мост на р. Янтра до ПКЗНБАК – МС с Вх. № 03.02-4310/21.10.2005г. С нова докладна записка на Кмета на Община Велико Търново с изх. № 03-9/03.02.2006г. до Председателя на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при МС на Република България, за предоставянето на възстановителна помощ, относно изпълнение на аварийно - възстановителните работи на моста на р. Янтра, за сумата от 672 004 лв. До момента обекта не е получил финансиране от бюджетни средства от резерва на Държавния бюджет за ликвидиране на последиците от бедствия и аварии.

Същевременно обектът е предложен за включване в проекта за разпределение на средства за изграждане и ремонт на общинските пътища през 2006 г. за стойност 454 720 лв. За сведение същият е предлаган повече от пет години за финансиране, но до настоящият момент такова няма одобрено. От Общинската администрация е въведен ограничителен режим на движение на МПС по габарит и тонаж, и еднопосочен режим на движение.

Необходимо е възлагане на проектиране за ремонт на моста - актуализация, както и обсъждане вариант за изграждане на нов дублиращ мост, като сега съществуващия да остане като паметник на културата и да се използва само за пешеходци.

 

2. Мост над р.Янтра при СТМ / кв.Чолаковци /

Плочогредова мостова конструкция с пет отвора с широчина по 20 метра. Наблюдава се оголена армировка по долните части на ригелите и главните греди и лошо състояние на тротоарната конзола в обсега на крилата. Липсват осветителни тела по изпълнените стълбове за осветление на моста.

След наводненията през юли 2005 г. се почистиха натрупаните наноси и отпадъци в значителни части по пътната настилка към тротоарите в двете страни, което влошаваше повърхностното отводняване. Извърши се текущ ремонт на асфалтовата настилка на моста, с частично преасфалтиране.

3.Стамболов мост над р. Янтра

Стоманена конструкция. Констатирана е умора на метала. Забранено е преминаването на МПС. Във връзка с експлоатационното състояние на съоръжението е изготвен технически проект, съгласуван със съответните органи по паметници на културата и въпрос на средства е изпълнението на неговия ремонт. През есента на 2005 г. беше грундиран парапета на моста. През настоящата година предстои същия да бъде и боядисан.

4. Мост над р. Плачковица в непосредствена близост до Капиновския манастир

Каменният мост над р. Плачковица е построен в края на ХІХ век. Същият се намира на общинския път ІV-55101 "път ІІІ-551 - с.Велчево – Капиновски манастир". През лятото и есента на 2004 г. се извършиха аварийно - възстановителни работи на същия за сумата от 85 176 лв. Беше извършен основен ремонт на горното строене на моста, с цялостно асфалтиране на пътното платно.

5. Мост в с. Присово

Наводненията през лятото на 2005 г. нанесоха щети на моста на дерето в с. Присово, като бяха развалени каменните устои на моста и асфалтовата настилка.

През м. ноември 2005 г. се извършиха спешни възстановителни работи по моста в центъра на с. Присово, в размер на 4286 лв., като бяха възстановени устоите на мостовата съоръжение. Беше преасфалтирано и пътното платно върху мостовото съоръжение.

Средствата бяха предоставени от резерва за непредвидени и неотложни разходи от Закона за държавния бюджет на Република България за 2005 г., за предотвратяване и ликвидиране на последствията от стихийните бедствия и крупни производствени аварии.

6. Мост над р.Белица в близост да гр. Килифарево

Мостът над р. Белица се намира на общинския път ІV-34263 "Килифарево – Плаково".

Вследствие на повишаването на нивото на р. Белица през м. юли 2005 г. се нанасят щети върху устоите и стълбовете на моста, като частично е разрушена каменната зидария на дясното крило на моста. Регистрирано е събитието и е изготвен идеен проект за ремонтно възстановителните работи на мостовото съоръжение. Изпратена е Докладна записка от Кмета на Община Велико Търново с изх.№ 03-6/02.02.2006 г. до Председателя на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при МС на Република България, за предоставянето на възстановителна помощ, относно изпълнение на аварийно - възстановителните работи на моста на р. Белица, за предоставяне на сумата от 29 678,04 лв. До момента обекта не е получил финансиране от бюджетни средства от резерва на Държавния бюджет за ликвидиране на последиците от бедствия и аварии.

7.Малки съоръжения (водостоци) в близост с. Русаля

Вследствие на проливните и продължителни дъждове през лятото и есента на 2005 г. в района на с. Русаля, се формират големи потоци повърхностни води от водосбор северозападно над селото. В резултат водите навлизат в селото, наводнявайки земеделски имоти, жилищни имоти и инфраструктура. Съществуващият плочест водосток при км 0+910 на общинския път ІV-34251 "Мусина - Русаля" е с недостатъчно напречно сечение и висока кота на провеждане на водите. Така той не може да поеме и провежда големите количества води. С изготвеният проект се цели решаване на проблема с повърхностните води и предотвратяване на следващи наводнения на селото. Проектът обхваща 2 етапа, като първия е направа на нов водосток Ф 1000 в непосредствена близост но съществуващия, реконструкция на съществуващия плочест водосток и направа на отводнителен канал – 850 мл., за поемане и провеждане на големите количества води е необходима направата на отводнителен канал с дължина 850 м. Вторият етап предвижда направа на отводнителен канал и дига в края на землището но с. Русаля и направа на водосток на общинския път ІV-34251 "Мусина - Русаля" при км 0+570 км. През есента на 2005 г. се направи дигата и отводнителния канал, които беше временно заустен в р. Негованка. Изпратена е Докладна записка от Кмета на Община Велико Търново с изх. № 03-14 /16.02.2006 г. до Председателя на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при МС на Република България, за предоставяне на възстановителна помощ, за сумата от 145 241,48 лв. Необходимо е впоследствие да се проектира поясен канал на с.Русаля. До момента обекта не е получил финансиране от бюджетни средства от резерва на Държавния бюджет за ликвидиране на последиците от бедствия и аварии.

8.Мостове с. Райковци

Вследствие на повишаването на нивото на р. Кръшка (приток на р. Янтра) през м. юли 2005 г. се нанасят сериозни щети върху мостовете по протежението на селото. Мостът в непосредствена близост до кметството на селото е с разрушена средна подпора и същия е непригоден за автомобилно движение. Образувани са големи изравяния, извличане на заскален материал и др. За мост L=10 м в център с. Райковци и пешеходен мост L=12м в с. Райковци , се извърши обследване на конструктивното състояние на съоръженията и се констатираха нанесените щети. Изготвиха се идейни проекти за ремонтно възстановителните работи на мостовите съоръжения от “Мостсрой” АД – клон гр. Велико Търново. Изпратена е Докладна записка от Кмета на Община Велико Търново с изх.№ 9100-349/20.10.2005 г. до Председателя на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при МС на Република България (вх. № 03.02-4602/07.11.2005.), за предоставянето на възстановителна помощ, относно изпълнение на аварийно - възстановителните работи на мостовете в с. Райковци, за предоставяне на сумата от 126639,26 лв. Необходимо е изготвяне на работни проекти за възстановяване и укрепване на мостовете. До момента обекта не е получил финансиране от бюджетни средства от резерва на Държавния бюджет за ликвидиране на последиците от бедствия и аварии.

 

При един по-оптимистичен поглед върху бъдещото финансиране би могло да се разчита както на финансиране от централната власт и от въвеждането на пътните такси, така и на частни инвестиции. За да се осигури финансовото обезпечаване на Програмата са необходими усилията не само на общинската администрация и общинските съвети, а и на цялото общество, защото цената която плащат всички от лошото състояние и поддръжка на тези инженерни съоръжения е твърде висока. Необходимо е да се обединят действията ни с тези на службите по заетостта и да се ангажират безработни за извършване на дейностите, които не изискват високо квалифициран труд – текущо почистване на настилката, отводнителите, регулата; почистване от растителност; бояджийски работи; почистване на коритото на реките в някой случаи и други.

 

Заключение :

Тази програма твърдо подкрепя нуждата от политика и практика при ремонта и поддръжката на мостовете и мостовите съоръжени, както и извършване на регулярни наблюдения върху ерозионно - свлачищните деформации. Ефективният и ефикасен ремонт както и превантивните мерки по отношение на свлачищните процеси е основна необходимост за безопасна експлоатация.

Община Велико Търново е загрижена, че сегашната поддръжка на тези обекти не отговаря на минималните изисквания, което се дължи на недостатъчните финансови средства. Тъй като годишният бюджет на общината е функция на финансовите ограничения на държавния бюджет, той не съответства на реалните нужди. Реалните разходи за нормален стабилитет на свлачищата и поддръжка на мостовите съоръжения са многократно по-високи. В процеса на търсене на средства най-доброто решение е общата воля на цялото общество – дотации на правителството, специално финансиране на местно ниво и търсене на инвестиции.