ИНФОРМАЦИЯ

ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТ

"ФИНАНСОВ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПУБЛИЧНАТА ИНФРАСТРУКТУРА”

 

Целта на проекта е ремонт, реконструкция и подобряване на публичната инфраструктура – част: улични и тротоарни настилки и съоръженията по тях, на територията на гр.Велико Търново и кметствата към Община Велико Търново. Съгласно Договора от 14.08.2003г. обекта се изпълнява от сдружение "Пътни строежи- Царевец" - гр. Велико Търново.

А. 2003 г.

Строителните работи започнаха през месец септември 2003 г. в квартал ж.к."Бузлуджа" гр.Велико Търново. Строително-монтажните работи обхващаха следните видове дейности - подмяна на стари бетонови бордюри с нови такива, направа на нови улични отоци с цел подобряване отвеждането на повърхностните води, изкърпване на повърхностните деформации и разрушения на асфалтовата настилка и полагане износващ пласт от плътен асфалтобетон по уличните платна на подобектите в квартала. Извършиха се ремонтни работи по улиците - ул. “Г. Измирлиев”, ул. “Иларион Драгостинов”, ул. “Н. Кабакчиев”, ул. “Хр. Донев", ул. "Ив. Хаджидимитров", ул. "Д. Благоев", ул. "Ст. Мокрев" и ул. "Константин Паница". Общо усвоените средства в ж.к. "Бузлуджа" през 2003 г. възлизат на 344 378,02 лв.

В ж.к."Бузлуджа" – "Зона "В" се извършиха строително ремонтни работи за подобряване транспортно - експлоатационните качества на уличната мрежа, като се изкърпени нарушените повърхности на пътните платна по следните улици – ул. "Стоян Коледаров", ул. "Васил Златарски”, ул. “Лазурна”, ул. “Венета Ботева”. Общата усвоени средства са на стойност 78 507,36 лв.

В ж.к. "Чолаковци" се извърши ремонт на улиците – ул. "Райна Княгиня", ул. "Бяла Бона", ул. "Рада Войвода", ул. "Петър Пърмаков", като се подобри състоянието на техните уличните настилки. По горе цитираните подобекти се извърши изкърпване на уличните настилки, направиха се изравнители от неплътна асфалтова смес и възстановяване равността и грапавостта на износените покрития, чрез цялостно преасфалтиране с плътен асфалтобетон.

Изразходваха средства са 135 559.75 лв.

В Кметствата през 2003 г. за подобряване общинската инфраструктура, се изразходиха средства от 359 080,04 лв.

Така общо усвоените средства за 2003 г. са в размер на 917 525, 17 лв.

Б. 2004 г.

Ремонта и реконструкцията на уличните настилки продължи през 2004 г. в кварталите: ж.к. "Бузлуджа", ж.к. "Бузлуджа" – Зона "В", ж.к. "Колю Фичето", ж.к. "Света гора" гр. Велико Търново и в някои кметства от Община Велико Търново.

Съгласно разработен проект за реконструкция на главната събирателна транспортна артерия на квартала от о.к. 8337 до о.к. 8303. В ж.к. "Бузлуджа", в резултат на изготвеното ново комуникационно решение на улицата, включващо геометрично и нивелетно решение се извършиха предвидените комплексни СМР, като се подобри движението на обществения транспорт, равността и отводняването на пътното платно. Бяха изпълнени строително ремонтни работи за подобряване транспортно - експлоатационните качества и на други улици от квартала, които бяха цялостно преасфалтирани - ул. “Георги Измирлиев”, ул. “Ил. Драгостинов”, ул. “Н. Кабакчиев”, ул. ”Хр. Донев”, ул. “Георги Живков”, ул. “Ст. Мокрев”, ул. “Константин Паница”, ул. “Георги Бенковски” и ул. “Филип Симидов”. Общо усвоените средства за квартала възлизат на 764 582,37 лв.

В ж.к. "Бузлуджа" - Зона "В" е изкърпена уличната асфалтова настилка на ул. "Драган Цончев" и е цялостно преасфалтирана ул. "Васил Златарски". Общо усвоените средства са 31 656,99 лв.

За подобряване на транспортната инфраструктура се ремонтираха и улиците в квартал "Колю Фичето", като асфалтовата настилка на ул. "Оборище" и по-голяма част от ул. "Полтава" беше изкърпена. Ул. "Георги Бакалов", ул. "Симеон Велики", ул. "Мария Габровска" и паркингите към нея, ул. “Асти” бяха цялостно преасфалтирани. Ремонтните работи включиха монтирането на нови видими бетонови бордюри, отводнителни бетонови риголи, отводнителни съоръжения и възстановяване на напречния профил и оформянето на необходимите надлъжни и напречни наклони. Общо усвоените средства са 637 418, 22 лв.

В кметствата – с. Ресен, с. Капиново, с. Пчелище, с. Беляковец и с. Шемшево се извърши съответния ремонт на уличните настилки, като се усвоиха 80 952,03 лв.

В ж.к."Света гора" гр.Велико Търново по улиците – ул."Сливница и ул. "Киприян" се направи рехабилитация на пътните участъци с оглед безопасно провеждане на превозните средства, на обща стойност 28 094,07 лв.

Така общо усвоени средства за 2004 г. са 1 542 703,67 лв.

В. 2005 г.

През 2005 г. започна газификацията на град В. Търново. Голяма част от водопроводната мрежа на града и в частност на улиците предвидени за ремонт по проекта е от етернитови тръби, които са амортизирани и често аварират, което налага често разкопаване на уличното платно. На места каналната мрежа е с недостатъчен диаметър и се налага изграждане на дублиращ канал или подмяна на участъци с цел заустване на новостроящите се обекти. Всичко това доведе до забавяне на предвидените в проекта пътно ремонти работи. Работата започна месец март и продължава до момента.

Завърши започнатата реконструкция на улицата от о.к. 8337 до о.к. 8303 в ж.к. "Бузлуджа", благоустрояването на улица "Филип Симидов", ул. "Н. Кабакчиев", ул. "Константин Паница", ул. "Стефан Мокрев", ул. "Деню Чоканов". Изградиха се парко места, зелени острови и тротоарни настилки, асфалтиране с плътен асфалтобетон, изкърпване на нарушените участъци и се извърши реконструкция на уличното осветление. Всичките ремонтни работи възлизат на 630 316,02 лв.

В ж.к. "К. Фичето" изразходваните средства са в размер на 453 036,05 лв. Завършени бяха главните улични артерии в квартала – ул. "проф. Ил. Янулов", ул. "Велики Преслав", ул. "Ален мак", ул. "Мария Габровска", ул. "Плиска", ул. "Ал. Батенберг" и паркингите между улиците “Ален мак”, “Плиска” и “Охрид”. Монтираха нови бетонови бордюри, отводнителни бетонови плочи от готови елементи, улични отоци странично отвеждане, промяна радиусите на хоризонталните криви. Настилките на пътното платно бяха с множество мрежовидни пукнатини, копки и дълбоки дупки, с намалена носимоспособност и якост. Всичко това наложи да се извърши изкърпване, корекция на нивелетата на трасето на улицата с порьозен асфалтобетон и полагането на износващ пласт от плътен асфалтобетон. За укрепване на съществуващият терен се изградиха подпорни стени и тротоарни настилки за безопасност на пешеходците. Изградиха се нови отводнителни съоръжения за отвеждане на повърхностните води.

По централната градска част общо усвоените средства са в размер на 772 439,36 лв. Средствата се изразходваха за благоустрояване и подобряване жизнена среда на живущите в района. Улиците "Славянска", ул. "Безименна", ул. "Любен Каравелов", ул. "Тодор Балина, ул. “Вела Благоева”, ул. “Захари Стоянов”, ул. “Филип Тотьо”, промениха облика си с водещи бетонови ивици, улични отоци, тротоарни настилки и нови асфалтови покрития. На някои от тях съвместно с експлоатационното дружество “ВиК Йовковци” ООД се извърши и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа.

В ж.к. "Света гора" по ул. "Теодосий Търновски" се възстанови износеното асфалтово покритие, като се направи нов износващ слой от плътен асфалтобетон на стойност 101 689,34 лв.

В кметство Ново село конкретните условия наложиха машинно полагане на неплътна асфалтова смес и покритие от плътен асфалтобетон, като се усили пътната основа с нова трошенокаменна настилка. Стойността на извършените работи е 19 574.28 лв.

Така общо усвоени средства за 2005 год. до настоящия момент са 2 008 449,52 лв.

Общо усвоените средства до момента възлизат на 4 862 072.17 лв. Останалата част от сумата са за изпълнени, но неактувани работи, които след окончателно оформяне на нужните документи, ще бъдат разплатени до края на настоящата година. Като цяло въпреки преминатите трудности, предвиденото в проекта бе изпълнено, което доведе до повишаване на комфорта на обитаване от граждани и временно пребиващи в града ни, повишаване удобството при пътуване, подобряване на жизнената среда на населението в Община В. Търново и благоустрояване на околното пространство.

Всички видове работи се извършиха съгласно техническите изисквания за качеството на изпълнение, установени с Правилника за извършване и приемане на строителните работи. При изпълнението на ремонтите се спазваха техническите правила за поддържане и ремонт на Пътищата /ГУП-1989г/, всички документи касаещи строителния процес, техника и безопасност на труда, Наредба 16 на МРРБ за временна организация.

При изпълнение на проекта бяха направени редица нововъведения, заимствани и пригодени за условията в страната ни американски практики. Така само в гр. Велико Търново беше използван вид отводнително съоръжение със странично събиране на повърхностни води, полагане на бетонови пътни плочи непосредствено до бордюра с цел подобряване на отводняването и повишаване на водоплътността на фугата непосредствено до бордюрната линия. Започна направата на паркоместа разположени в тротоарната площ, същите изпълнени и усилени с паркотела, и редица други неизползвани до момента новости.

Не на последно място трябва да се отбележи и оказаното съдействие от всички експлоатационни дружества – "Електроразпределение – ГО" ЕАД, "ВиК Йовковци" ООД, БТК, "Топлофикация" ЕАД, "Раховец газ" АД и др., което направи възможна реализацията на проекта и полагане на асфалтови настилки само върху улици със сигурна от гледна точка на аварии инфраструктура.