ОТЧЕТ

НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

2006 Г.

 

По оперативна цел №1: Поддържане на мониторинговата система за наблюдение на броя, социално-икономическите и здравните характеристики на хората с трайни увреждания

Дейност 1

Поддържане, актуализиране и използване на информационната база данни.

За периода Януари – Декември 2006 г. Консултативната комисия по Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ към Дирекция „Социално подпомагане„ Велико Търново е заседавала регулярно всеки месец и има проведени общо 12 заседания. Разгледани са общо 1267 молби за социални оценки, като към тях са изготвени социални доклади. От всички разгледани молби 92 се отнасят за деца с 50 и над 50 % намалена възможност за социална адаптация . Информацията в социалните доклади след извършени социални анкети по постоянен адрес на лицата с увреждания отразяват конкретните обстоятелства, личната оценка на лицата за техните потребности и необходимостта от мерки и действия за социално включване, съобразно потенциала им. За всички заседания на комисията са изготвени протоколи. Изготвените социални оценки са въведени в информационната система на Дирекция “Социално подпомагане”, по тях са отпуснати интеграционни добавки в общ размер на 643 490.58 лв. за 2006г.

Съгласно ЗИХУ лицата с трайни увреждания имат право на целеви помощи за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения за облекчаване и компенсиране на уврежданията. През 2006 г. в Дирекцията са постъпили 763 молби за ползването на това право. Издадени са заповеди за отпускане на 1 181 такива помощни средства, приспособления и съоръжения.

ЗИХУ дава право на децата с увреждания да получават месечни добавки до 18 г. възраст, а ако учат до придобиване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20 г. възраст в размер на 70 % от минималната работна заплата, като за 2006 г. размерът на добавката е 112лв. Подадените през годината молби са 237 по тях са отпуснати добавки на 257 деца с общ размер на отпуснатите средства 312 228 лв.

Съгласно Наредба № 1 от 2005год. за условията и реда за освобождаване на лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност от винетни такси при ползване на републиканските пътища от Дирекция „Социално подпомагане „ Велико Търново са отпуснати 800 безплатни винетки. Посочените по-горе лица имат право на една едногодишна винетка за собствения си или съпружеска имуществена общност лек автомобил.

За 2006 г. Дирекцията е издала 78 удостоверения за безмитен внос на автомобили за лица с увреждания.

Дейност 2

Усъвършенстване на мониторинговата система за наблюдение на броя, социално-икономическите и здравните характеристики на хората с трайни увреждания.

Във връзка с промените в Правилника за прилагане на закона за интеграция на хора с увреждания /ППЗИХУ/ за 2006 г. Обслужващата програма е актуализирана 6 пъти.

След обнародване в ДВ № 105/12.2005г. на промяната в ЗИХУ ( & 86, т.1) има нова версия в програмата, която не позволява да се регистрират молби по чл. 29 от ППЗИХУ, а след промяната в ППЗИХУ от месец юли 2006 г. се следи за коректно въвеждане на крайната дата на молбата. С актуализация е дадена възможност за въвеждане на молби по чл. 25 от ППЗИХУ / интеграционни добавки за транспорт / за деца, по-малки от 7 години.

Във връзка с коректното подаване на ежемесечните отчети с нова актуализация е направена промяна, при която се следи реалния брой подпомагани лица ( деца ) с увреждания, като същите се преброяват само веднъж без значение на колко основания са били подпомагани за периода. Добавена е нова възможност, при която се натрупват броя на регистрираните в програмата молби и сумите на различните основания на подпомаганите лица.

Базата данни, с която разполага Дирекция “Социално подпомагане” се използва само за отпускане на интеграционни добавки. Необходими са подобрения в информационната система , с цел извличане на разнообразна информация относно различните характеристики на хората с увреждания.

 

Дейност 3

Изготвяне на анализи за броя, социално - икономически и здравни характеристики на хората с трайни увреждания.

През 2006г. регистрираните безработни лица за региона на Дирекция “Бюро по труда” В. Търново са 4 071бр., от които 2 520бр. за община В. Търново. От тях безработните лица с намалена работоспособност са 244 ср. год. бр. (В т.ч. за община В. Търново - 157бр.) и представляват 5.99% от всички регистрирани безработни лица. Спрямо 2005 г. броят им е нарастнал с 10 души.

От регистрираните лица с намалена работоспособност делът на тези с основно и по-ниско образование е 34.84% (85 бр.) и нараства спрямо 2005 г. (33.76% - 79 бр.) с 1.08 пункта. Нарастването на броя регистрирани лица от тази група е следствие от цялостната информационна дейност на Д “БТ” относно предоставяните възможности и алтернативни решения за трудова реализация.

Жените с намалена работоспособност доминират над мъжете. За 2006 г. те са 126 лица и нарастват спрямо 2005 г.с 8 бр. През отделните месеци на годината техният брой варира в стойности от 112 до 152 бр.

Младежите до 29 годишна възраст заемат дял от 6.15% (15 бр.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Движението на регистрираните безработни лица с намалена работоспособност се обуславя от динамиката на входящия и изходящия поток от безработни лица и съотношението между тях.

Входящият поток обхваща новорегистрирани безработни лица и лица с възстановена регистрация. За 2006 година от общия входящ поток в Д “БТ” 158 души са с намалена работоспособност.

Новорегистрираните лица с увреждания през изминалата година са 116 бр.

Лицата с възстановена регистрация са 42 бр. през 2006г.

Изходящият поток включва започналите работа и отпадналите от регистрация лица.

През 2006 година изходящият поток лица с намалена работоспособност обхваща 228 лица. Постъпилите на работа 80 лица заемат дял от 35.09%.

Отпадналите, поради наложена санкция от трудовите посредници за неявяване по график, отказ да започнат работа на предложено им подходящо работно място или отказ за участие в квалификационни курсове са 77 лица и заемат дял от 33.77%.

Отпадналите от регистрация поради причини като смяна на местожителство, пенсиониране, постъпване на военна служба и в учебно заведение, смърт, включване в обучение и др. са 71 лица – 31.14%.

При работата с безработните лица с намалена работоспособност през отчетния период Дирекция “Бюро по труда” е акцентирала върху извършването на първична сегментация, при което те се разделят на групи за ползване на най-подходящите за тях услуги в ясен времеви интервал. Определянето на групите се основава на шанса за устройване на работа в зависимост от индивидуалните качества, потребности и характера на заболяването на безработното лице, съпоставени с търсенето и предлагането на пазара на труда в региона. Още на този първи етап, както и при всяко следващо посещение в Дирекция ”Бюро по труда” на безработния се предлагат наличните работни места. Лицата с неподходяща или недостатъчна професионална квалификация се насочват за включване в обучение или подходящи мерки и програми, съобразно приетата Държавна стратегия за равни възможности на хората с увреждания.

 

Обобщена информация за получените заявления за достъп до услугата

Социален асистент през 2006 г.

пол възраст
мъж жена до 18 18 - 65 над 65
56 112 8 36 124
33% 67% 5% 21% 74%
Заболявания:        
Сърдечно-съдови 73      
Онкологични 6      
Психични 23      
Общо заболяване поради старост 99      
Деменция 46      

 

Дейност 4

Осигуряване на обмен на информация между институциите, отговорни за изпълнението на стратегия за хората с увреждания.

Проведени са междуинституционални работни срещи за обмен на информация и ефективно планиране на дейностите по плана за 2006г. и за подобряване сътрудничеството при разкриване на нови социални услуги.

Във връзка с координиране на действията по деинституционализация на възрастните лица с увреждания, настанени в специализирани институции от РДСП – В. Търново на 31.03.2006 година е организирано Регионално съвещание, на което присъстваха представители на всички общини от региона /в т. ч. и на Община Велико Търново/, управителите/директорите на специализирани институции, предоставящи услуги за възрастни хора с увреждане, НПО, организации на лица с увреждания и др. Набелязани бяха ангажиментите на всяка една от институциите в процеса на деинституционализация. В тази връзка съвместно с представителите на специализираните институции е събрана информация за близките на настанените в СИ лица. Осъществен е контакт с роднините на потребителите на социални услуги в СИ, като са проучени възможностите за извеждането им в общността, обгрижване в семейна среда и ползване на алтернативни социални услуги в общността.

 

По оперативна цел №2: Създаване на достъпна среда за хора с увреждания

Дейност 1

Направа или реконструкция на тротоарни настилки за понижаване в местата на пресичане на пътникопотока на пътното плътно, с извършване и на цветна индикация на понижаването.

Направена е реконструкция на тротоарните настилки за понижаване в местата на пресичане на пътникопотока на пътното плътно, с извършване на цветна индикация на понижаването на улиците: “Батенберг”, “Симеон Велики”, “Хан Аспарух”, “Георги Бакалов” /кв. Колю Фичето/ и “Краков”.

Дейност 2

Понижаване на бордюрната височина за по-лесно преминаване на хора с увреждания, приоритетно пред обществени и административни сгради, училища, детски градини, както и пешеходни пътеки.

Понижена е бордюрната височина за преминаване на хора с увреждания пред следните училища: СОУ “Г. С. Раковски”, СОУ “Емилиян Станев”, Медицински колеж.

Направена е хоризонтална и напречна маркировка на улици, които се намират в непосредствена близост до училища и детски градини като: “Георги Измирлиев”, “Краков”, “Георги Бакалов”, “Никола Габровски”, “Славянка”, “Мармарлийска”, “Любен Каравелов”, “Стефан Стамболов”, “Никола Пиколо”, “Климент Охридски”, “България”, “Батенберг”, ”Краков” и “Магистрална”.

Дейност 3

Осигуряване на специални условия за спиране и паркиране на моторни превозни средства, управлявани или ползвани от хора с увреждания.

През 2006 са раздадени 50 стикера за безплатно спиране и паркиране на моторни превозни средства, управлявани или ползвани от хора с увреждания, въз основа на изготвен списък от Общинската организация на инвалидите. Стикерите са изработени от “ОДПГ” ЕООД Велико Търново, със средства от Общинския бюджет на обща стойност 500 лв.

 

По оперативна цел №3: Продължаване процеса на деинституционализация, чрез развитие и разширяване на социалните услуги в общността и повишаване качеството на грижа в специализираните институции за хора с увреждания

Дейност 1

Оказване на методическа подкрепа на доставчиците на социални услуги за възрастни с увреждания с оглед подобряване качеството на услугите в съответствие с утвърдените критерии и стандарти.

С оглед оказване на методическа помощ на екипът на “Защитено жилище” град Дебелец са обсъдени стандартите и критериите, визирани в Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, на които следва да отговаря социалната услуга и са предоставени следните материали:

-“Методика за условията и реда за предоставяне на социална услуга “Защитено жилище”;

-“Указание за организиране на работата по предоставяне на социалната услуга в общността “Защитено жилище”;

-“Методика на социалните услуги за хора с умствена изостаналост”;

-“Методика за социалните услуги за хора с психични разстройства”;

-“Методическо указание за обслужване на лица с тежки психични разстройства”.

На 01.12.2006 година е проведена работна среща с представители на Община Велико Търново, РДСП – Велико Търново, Д “СП” – В. Търново, “Защитено жилище” – град Дебелец и ДВУИ – с. Пчелище, на която са обсъдени единни критерии за извършване на подбор на потребители и изготвяне на месечна отчетност.

Дейност 2

Възлагане управлението на социални услуги, предоставени в общността на НПО.

Управлението на дейностите за реализиране на проект СЕЙН “Социални услуги в замяна на нови работни места” са възложени чрез Договор на “Център за социални и здравни грижи”.

Дейност 3

Създаване на междуведомствен екип от експерти за изготвяне на оценка на хората настанени в институции с цел интегрирането им в общността.

Със Заповед на Кмета на Община Велико Търново е сформирана екипна комисия с представители на: Община Велико Търново, Дирекция “Социално подпомагане”, “Защитено жилище” град Дебелец, Общопрактикуващ лекар на населеното място, Дирекция “Бюро по труда”, Управител на “Областен диспансер за психични заболявания със стационар” ЕООД Велко Търново и близки и роднини на бъдещите потребители (ако има такива) – със задача изготвяне на оценка и становище за възможностите им за интегриране в общността.

Дейност 4

Продължаване на дейностите по предоставяне на социалните услуги “Личен асистент” и “Социален асистент”.

В началото на 2006г. Дирекция ”Социално подпомагане” Велико Търново е била работодател на 67 Лични асистенти, които са полагали грижи за хора с увреждания по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания “, дейност – “Личен асистент”. В края на годината личните асистенти са 50. Общо 92 молби -декларации за участие в програмата са постъпили в Дирекция “Социално подпомагане” през 2006 г., като 80 от тях са одобрени.

Причините за отпадането през годината на тридесет лични асистенти от програмата са различни:

- 19 са освободени, тъй като са престанали да отговарят на изискването за доход /да са подпомагани по чл. 9 от ППЗСП или отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи/;

- потребителите на 5 лични асистенти са преосвидетелствани на ТЕЛК и е отпаднало правото на чужда помощ;

- на 3 лични асистенти потребителите са починали;

- 2 от потребителите са се преместили да живеят в други общини;

- 1 потребител е настанен в специализирана институция.

Децата потребители на лични асистенти са 22, от които 10 са на възраст от 0 до 7 г., 12 деца са на възраст от 7 до 16 г. като:

- 1 е изведено от специализирана институция.

- 14 са с физически увреждания

- 8 с умствени увреждания

На възраст от 18 до 30 г. са 4 потребителя, като:

- 1 от тях е със слепота;

- 3 са трудноподвижни с вродени заболявания;

На възраст от 30 до 50 г. са 14 потребители, като:

- 3 от тях са с онкологични заболявания;

- 11 са с инсулт;

На възраст над 50 г. са 40 потребители, като:

  • 4 от тях са в състояние след счупване на долен крайник;
  • 36 са със сърдечни заболявания, артрозни заболявания и старческа немощ;
  • Използвана е възможността за включване в програмата по изключение след разрешение на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за 2 Лични асистенти. Изключенията са по отношение на:

  • родствената връзка между потребителя и личния асистент
  • несъответствие между постоянния адрес на личния асистент и този на потребителя.
  • Основна цел на Национална програма “Асистенти на хора с увреждания”, дейност “Социален асистент” е осигуряване на заетост на безработни лица като социални асистенти, които да осигуряват качествена грижа в семейна среда на лица с увреждания и тежко болни самотни хора за постигане на социална адаптация в рамките на съществуващата инвалидност.

    През 2006г. Община Велико Търново е била работодател на 20 социални асистенти, обслужвали 36 потребители, от които 5 деца.

    По постъпилите в Община Велико Търново молби за ползването на услугата социален асистент са извършени социални анкети и са изготвени социални Доклади – предложения от Дирекция “Социално подпомагане” съобразени с индивидуалните потребности на потребителя.

    Дирекция “Социално подпомагане” Велико Търново съвместно с Община Велико Търново и Дирекция “Бюро по труда” извършват ежемесечни проверки за качеството на предлаганите социални услуги по Програмата.

     

    Дейност 5

    Продължаване на дейностите по проект СЕЙН “Социални услуги в замяна на нови работни места”.

    Социални услуги в общността се предлагат и по проект СЕЙН „ Социални услуги в замяна на нови работни места „ . През 2006 година по проект СЕЙН са назначени 68 социални асистенти, които са полагали грижи за 179 потребители, от които 10 деца, в 14 населени места от общината.

    Дейност 6

    Извеждане на хора с трайни увреждания от СИ чрез осигуряване на заетост на безработни лица, като техни лични и социални асистенти в семейна среда.

    През 2006 г. от ДОВДЛРГ с. Михалци е изведено 1 дете, на което е назначен Личен асистент по Национална програма “Асистенти на хора с увреждания” и Социален асистент по Проект СЕЙН, който полага грижи за него 3 пъти седмично по 2 часа. Детето посещава ПУ „Теодосий Търновски”, съпровождано от социалния асистент. На родителите на детето са отпуснати интеграционните добавки за отглеждането му в семейна среда.

    Дейност 7

    Участие в проекти пред Социалноинвестиционен фонд и/или пред външни донорски организации.

    Изготвен е инфраструктурен проект пред Социалноинвестиционен фонд към Министерство на труда и социалната политика на обща стойност 350 000 лв., с 20% съфинансиране от общинския бюджет в размер на 80 000 лв., за извършване на строително - ремонтни дейности, архитектурни преустройства и изграждане на рехабилитационно звено в “ Дом за възрастни с умствена изостаналост “ село Церова кория.

    Защитен е проект по Проект “Красива България”, Компонент “Социална инфраструктура”, Подкомпонент “Защитено жилище” на обща стойност 178 725 лв. от тях 20% съфинансиране от общинския бюджет в размер на 35 745 лв. за изграждане на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в село Церова кория.

    Изготвен е проект за създаване на “Бюро за социални услуги” с основна цел предоставяне на социални услуги на самотни майки и хора с увреждания и осигуряване на заетост на продължително безработни лица, на обща стойност 81 988 лв. финансиран от Национален план за действие по заетостта 2007г.

    Проведени са обучение на социални работници от Специализираните институции на територията на Общината за предоставяне на социални услуги по Проект “Нововъведения в политиката за хора с увреждания в България” с финансовата подкрепа на Кралство Нидерландия.

    През 2006г. стартира реализацията на Проект “Мобилен консултативен център” от Национален център социални услуги – Горна баня със съдействието на Община Велико Търново. Основната цел на Проекта е съдействие за изработване и безплатно снабдяване с технически помощни средства и консултиране относно нормативната уредба на хора с увреждания. По Проекта ще бъдат обхванати следните населени места от Община Велико Търново: с. Балван, с. Ресен, с. Присово, с. Велчево и град Дебелец.

    Дейност 8

    Осъществяване на мониторинг и контрол върху стандартите и критериите за социални услуги в специализираните институции на територията на Община Велико Търново.

    Във връзка с изготвяне на Регионална стратегия за развитие на социални услуги, както и с оглед контрол по спазване на стандартите и критериите за социални услуги, е извършен мониторинг, относно състоянието на материално - техническата база на специализираните институции на територията на областта /в т.ч. и на Община Велико Търново/.

    Ежемесечно се извършва мотиторинг, относно капацитет и заетост на специализираните институции, брой чакащи за настаняване, смъртност, внесени и дължими такси, промяна в капацитета, реинтегрирани потребители в общността и получени дарения.

    С оглед подобряване качеството на обслужване на лицата с увреждане, настанени в специализирани институции на територията на Община Велико Търново, през 2006 г. Регионална Дирекция “Социално подпомагане” – Велико Търново е изготвила предложение до Агенция за социално подпомагане по Предложение на Община Велико Търново за:

    -промяна в числеността на персонала в ДВУИ – с. Присово; в ДВУИ – с. Церова кория, в ДВУИ – с. Пчелище и в ДСХ – гр. Велико Търново;

    -промяна в капацитета на ДВУИ – с. Пчелище.

    Дейност 9

    Изработване на проект за Дневен център за деца над 7 години и младежи с увреждания.

    С решение № 1024/13.07.2006г. е изменено и допълнено Решение № 643/04.08.2005г. съгласно което за нуждите на социалната услуга Дневен център за деца и младежи с увреждания се предоставят помещения – кухня и складови помещения в Корпус Д – в имот, представляващ СОУ със спортни паралелки “Г.С. Раковски” в град Велико Търново. Имота е публична общинска собственост, актуван с АОС № 349/16.02.1998г.

    С горепосоченото решение Великотърновски общински съвет даде съгласие за разкриване на социалната услуга Дневен център за деца и младежи с увреждания и за 10 годишно безвъзмездно ползване от Сдружение “Виктория - 04” град Велико Търново, местна структура на БАЛИЗ на предоставените помещения общинска собственост.

    С проект по Програма ФАР BG 2005/017-353.01.02 – “Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”, Сдружение БАЛИЗ кандидатства за оборудване и адаптиране на горепосочените помещения за нуждите на социалната услуга Дневен център за деца и младежи с увреждания

    Финансирането на социалната услуга, с капацитет 36 потребители и щатен персонал 12 броя е заложено в Републиканския бюджет за 2007г. по стандарти и критерии за издръжка от държавния бюджет чрез общинския бюджет, определени с Решение на Министерски съвет.

    Дейност 10

    Разкриване на Защитено жилище като социална услуга предоставяне в общността за трайно извеждане на възрастни с лека степен на умствена изостаналост, настанени в специализирани институции за социални услуги.

    Със Заповед № РД01-502/08.08.2006г. на Изпълнителния Директор на Агенция за социално подпомагане е разкрита социална услуга “Защитено жилище” град Дебелец за социално включване в общността на млади хора с умствена изостаналост в трудовоактивна възраст, изведени от специализирани институции за възрастни с умствена изостаналост, с капацитет 8 потребители и 5 лица щатен персонал.

     

    По оперативна цел №4: Гарантиран достъп до качествено образование на хора с увреждания

    Дейност 1

    Обхващане на всяко дете с увреждане в предучилищна и училищна възраст в образователната система, с помощта на ресурсни центрове.

    През 2006 година за обхващане на децата с увреждане в предучилищна и училищна възраст в образователната система, Екипът за комплексно педагогическо оценяване към РИО продължи да работи по график, утвърден от Началника на РИО. На четири поредни заседания през 2006 година бяха издирени и освидетелствани общо 45 деца от Община Велико Търново.

    Дейност 2

    Продължаване на обучение на ресурсни учители

    През 2006 година със Заповед №РД -14-180/13.09.2006 г. на Министъра на образованието и науката /ДВ бр. 77/2006 г./ в град Велико Търново и останалите областни градове са открити ресурсни центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности. Ресурсният център е държавно обслужващо звено към Министерство на образованието и науката и е временно разположен в сградата на ПГС „Колю Фичето” град Велико Търново. Обхванати са общо 80 деца със специални образователни потребности, интегрирани за обучение в масовите общообразователни училища както следва: ОУ “Д. Благоев”, ОУ “П.Р. Славейков”, ОУ “Б. Киро”, ОУ “Св. П. Евтимий”, СОУ “Вл. Комаров”, СОУ “Ем. Станев”, СОУ “В. Благоева”, ОУ “Н. Рилски” град Килифарево и ОУ „В. Левски” – с. Леденик. Сформирани са осем групи за интегрирано обучение на деца със специални образователни потребности. Една от групите е за деца със зрителни увреждания и се води от специалист – тифлопедагог. В тази група са обхванати 5 деца от Община Велико Търново.

    За ресурсните учители Регионален инспекторат по образование организира текущо обучение и работни съвещания съчетано със заседанията на Екипът за комплексно педагогическо оценяване.

    Дейност 3

    Продължаване на действието на Програмата за заетост на учители в обучение на деца с увреждания.

    Действието на Програмата за заетост на учители в обучение на деца с увреждания основна цел, на която е осигуряване на професионална реализация на безработни учители чрез ангажирането им в обучение, социална интеграция и повишаване на образованието на деца с различни форми на увреждания продължи и през 2006 година.

    По програмата са работили 2 лица с педагогическо образование в СОУ “Г.С. Раковски” град Велико Търново, които са преминали през квалификационен курс за работа с деца с увреждания.. Същите са записали задочно обучение по специалност „Специална педагогика” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Издирени и обхванати в училище са всички деца, които до този момент не са посещавали училище поради физически и умствени увреждания.

     

    По оперативна цел №5: Разширяване на възможностите за трудова заетост на хора с увреждания

    Дейност 1

    Продължаване действието на Националната програма за професионално обучение и заетост на хора с увреждания.

    Основна цел на Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания е осигуряване на заетост на безработни лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст за преодоляване на социалната им изолация и за пълноценното им интегриране в обществото.

    Със съдействие на Дирекция “Бюро по труда” през разгледания отчетен период по Програмата са работили 10 лица.

    В обучение в курс “Компютърна грамотност - текстообработка” са включени 3 безработни лица, от които едно е започнало работа на несубсидирано работно място.

    През 2006г. Дирекция „Социално подпомагане” Велико Търново продължава участието си в Програма. В началото на годината в Дирекцията като изпълнители са работили 7 лица, на които договорите са прекратени след изтичане на срока им. От месец октомври били назначени нови 2 лица с увреждания, съответно със 72% и 80% ТНР.

    Дейност 2

    Повишаване ефикасността на приетите мерки за стимулиране на работодатели от обичайна и специализирана работна среда за наемане на хора с трайни увреждания.

    Съгласно чл. 52 ал. 1 от Закона за насърчаване на заетостта са работили 15 лица, наети за срок от 2 години.

    Съгласно чл. 52 ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта са работили 6 лица с намалена работоспособност, наети за период от 6 месеца.

    В изпълнение на чл.30 ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта мярка касаеща работодатели разкрили работни места и наели на работа младежи с намалена работоспособност и младежи от социални заведения, завършили образованието си през 2006г. са работили 6 лица.

    По Проект “Красива България” през 2006г. със съдействието на Дирекция “Бюро по труда” са работили 94 безработни лица, от които едно с трайно намалена работоспособност.

    По Програма “Активни услуги на пазара на труда” (АУПТ), която е обособена част от Програма “Социални инвестиции и насърчаване на заетостта”, финансирана от българското правителство със заем от Световна банка, и насочена към продължително безработните лица, включително и лица с намалена работоспособност са включени 2 лица с намалена работоспособност.

    Дейност 3

    Стимулиране на самостоятелната стопанска дейност на хората с увреждания.

    По Програма “Кредит без лихва за хора с увреждания” основна цел на която е осигуряване на равнопоставеност и създаване на условия за пълноценен живот на хора с увреждания, чрез създаване на условия за развитие на собствен бизнес, се предоставя възможност за субсидиране на лихвите по кредити получени чрез “Гаранционен фонд за микрокредитиране” на лица с намалена работоспособност защитили бизнес проект за стопанска дейност.

    През 2006г. са възстановени лихви по кредити на лица в размер на 1 872 лв.

     

    По оперативна цел №6: Осигуряване на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот

    Дейност 1

    Издирване, осигуряване на подкрепа и стимулиране на талантливите деца с увреждания

    Със съдействието и организацията, създадени от РИО учениците от ПУ „Св. Т. Търновски” и ПУ „Ив. Вазов” – с. Ново село редовно участват в организираните по програмата „Спешъл олимпикс - Включи се” турнири и състезания за ученици с интелектуални затруднения по футбол и тенис на маса. Турнирите бяха организирани и проведени в град Велико Търново през месец юни 2006 година.

    Програмата „Спешъл Олимпикс – Включи се!” предлага на училищата множество начини за интеграция на учениците с интелектуални затруднения:

    - Участие на учениците с интелектуални затруднения в дейности и специализирано обучение, съответстващо на възможностите им, заедно с останалите ученици.

    - Насърчаване на разбирането и приемането на различията сред учениците и създаване на учебна среда, подпомагаща успеха на всеки.

    - Разширяване на възможностите за участие на учениците с интелектуални затруднения в извънкласни дейности.

    - Предоставяне на възможност на учениците с интелектуални затруднения да участват като доброволци в обществено-полезни дейности.

    - Осигуряване на прехода от участие в училищни към участие в обществени програми по местоживеене за учениците над 14 годишна възраст.

    Дейност 2

    Повишаване на обществената информираност за правата и интеграцията на хората с увреждания чрез провеждане на съвместни инициативи с медии и неправителствени организации.

    Периодично във всички местни медии се предоставя информация за промените в нормативната база, за правните възможности на хората с увреждания, за услугите, които биха могли да получат.

    През цялата година по предварителен график, при необходимост и изявено желание от страна на членовете на Съюза на инвалидите в България, Съюза на слепите в България, Съюза на военноинвалидите в България и всички останали организации на и за хората с увреждания, експерти от Дирекция “Социално подпомагане” консултират и информират за правата и възможностите им, оказват им професионална помощ и подкрепа.

    В края на 2006г. бе проведена Благотворителна изложба от предмети изработени от потребители на специализирани институции за възрастни с умствена изостаналост, целяща представяне на възможностите им пред обществеността. Същите участваха в спортни мероприятия организирани от „Спешъл Олимпикс България”.