О Т Ч Е Т

НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ПЕРИОДА 2006 ГОДИНА НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО КЪМ ДИРЕКЦИЯ

”СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

 

По дейност №1

ОЗД работи в насока регулиране входа на институциите чрез работа по превенция на изоставянето на децата. За 2006 година е предотвратено настаняването на 20 деца в специализирани институции. На територията на Община В. Търново е намален броя на децата, отглеждани в институции като в края на 2005 година децата се били 260, а в края на 2006 година те са 242.

По дейност №2

Дейността включва съдействие, подпомагане в семейна среда, насочване за ползване социални услуги с цел предотвратяване настаняването на децата в специализирани институции. интеграция. За 13 деца от ДСП /ОЗД/ са отпуснати финансови помощи за превенция по реда на Правилника за прилагане на закона за закрила на детето / ППЗЗД /. Специалисти от Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ са осъществили социална и психологическа работа по 5 случая с направления от ОЗД с оглед превенция на изоставянето и проследяване и консултиране на семействата след предприемане на мярка за закрила: ”Настаняване в семейство на роднини и близки”.

По дейност №3

ОЗД /отдел “Закрила на детето/ работи в насока реинтеграция на децата по методика, включваща оценка на капацитета, подкрепа и наблюдение на децата в семейната им среда. През 2006 година са реинтегрирани 37 деца, както следва: от ДМСГД / Дом за медико-социални грижи за деца/ - 25 деца, от ДОВДЛР/ Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа/ - 10 деца, от семейства на близки и роднини – 2 деца. С оглед подкрепа на семействата в периода на реинтеграция с направления към ЦСРИ са насочени 5 случая.

По дейност №4

Плановете за грижа за всяко дете се синхронизират периодично с плановете за действие за всички деца, настанени в специализирани институции на територията на Община Велико Търново. Това допринася за запазване и подобряване благосъстоянието на детето, за работа върху цялостното му развитие и в насока подпомагане социалната и професионалната му реализация и интеграция, както и да се оптимизира потенциала на всяко дете и работа в добро сътрудничество с държавни и местни органи и НПО.

По дейност №5

През 2006 година продължи дейността в насока развиване на приемната грижа като алтернативна форма на отглеждане на деца. За отчетния период има едно настанено дете в приемно семейство. Продължава работата с вече настанените деца в първото приемно семейство.

По дейност №6

С оглед отглеждане на децата в благоприятна семейна среда, за ползване услугите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция са насочени 15 деца от ОЗД. Със семействата и децата се работи в насока ефективно родителстване, корекция на противообществени прояви, работа по превенция и реинтеграция, наркозависимости, справяне с емоционални и личностни проблеми.

По дейност №7

За 2006 година са изготвени социални доклади и извършени оценки на 86 деца с трайно намалена възможност за социална адаптация. В оценката се дават препоръки за социално включване, социална услугата, която могат да ползват децата, насочване към Екип за медико- диагностична оценка с оглед включването им в образователния процес. Работата е в насока социализиране на децата и доразвиване на потенциала им. Оценените деца се подпомагат и финансово според вида и степента на увреждането, съгласно ППЗИХУ.

По дейност №8

Дейността на Дневния център за деца с проблеми в развитието адекватно задоволява потребностите на деца с увреждания от ранна детска и предучилищна възраст. Капацитетът му е 20 места. С Протокол № 15/28.02.2006 година на Акредитационния съвет е определена оценка за цялостна медицинска дейност “отлична” за срок от пет години.

За отчетния период, Центърът е разширил дейността си, както и подобрил материално- техническата база и оборудване. В Дневния център са разработени и се предлагат следните услуги:

Извършваните в Дневния център дейности се осъществяват съгласно критериите и стандартите за предоставяне социални услуги за деца, както и в съответствие с медицинските стандарти и правила за добра медицинска практика. Обслужването, обучението и рехабилитацията на децата са напълно безплатни.

Социалната услуга през 2006 година е ползвана от 19 деца с направление от ОЗД, от които 5 деца целодневно, 14 деца амбулаторно за рехабилитация, сеанси с психолог или логопед.

По дейност №9

В отдел “Закрила на детето” е проведена социална работа в насока информиране, консултиране, осигуряване на психологическа помощ и подкрепа на 13 деца и семейства с цел превенция на попадането на децата на улицата.

По дейност №10

В Община Велико Търново след проведени планувани ежемесечни обходи от междуинституционален екип, включващ представители на РПУ и ДСП /ОЗД/ са идентифицирани пет просещи деца, като само едно от тях е от В. Търново, останалите три от Горна Оряховица и едно дете от гр. Плевен. Започната е работа по случая с просещото дете от Велико Търново, същото е насочено да ползва социална услуга към ЦСРИ /Център за социална рехабилитация и интеграция/, проследява се детето относно извършване на просия. За останалите случаи на просещи деца, идентифицирани на територията на града са сигнализирани съответните органи по компетентност за работа с тях.

По дейност №11

Провеждана е обществена дискусия, организирана от вестник Янтра днес” на тема “Насилието и агресията сред учениците” с участието на Общината, ОЗД, педагогически съветници, директори на училища, родители и ученици. МКБППМН /Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни/ към Община В. Търново организира и проведе сред учениците конкурс за рисунка на тема ”Заедно срещу агресията”, подредена е и изложба, като най-добрите са отпечатани в плакат под същия надслов.

По дейност №12

Организирани и проведени са дискусии с ученици от на тема “Трафик на хора”, инициирани от Общината, съвместно с РПУ, ОЗД.

Проведени са 17 тренинг – обучения от ЦСРИ с цел превенция на насилието с деца, с младежи и учители от учебни и специализирани заведения от Община В. Търново, на тема “Превенция трафика на хора чрез визуализация на жизнени умения”, “Трафик на жени”, “Фактори за проява и превенция на агресия”.

По дейност №13

Екип от Центъра за социална рехабилитация и интеграция са провели 8 обучения на тема “Превенция на наркоманиите” в ОУ “П.Р. Славейков”, СОУ “Ем. Станев”, ЕГ “Проф.д-р А. Златаров”, ПГСАГ”А. Попов”, СОУ “Г.С. Раковски” гр. В. Търново. Областният съвет по наркотични вещества работи в насока превенция на наркоманиите. Във всички училища в Общината се провеждат тренинги от обучители на връстници на тази тематика.

По дейност №14

Експерти от Центъра за социална рехабилитация и интеграция са провели тренингови обучения сред учениците на територията на Общината на тема “Секс и репродуктивно здраве”. РИО съвместно с Общината, РИОКОЗ са участвали в проекта по програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България”, финансиран от Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН, в рамките на който В. Търново е пилотна община по Компонент 7: “Превенция на рисковото сексуално поведение сред подрастващи млади хора в и извън училищна среда”. По този компонент в14 училища в град В.Търново е въведе СИП “Здравно образование”. В две от училищата са реализирани проекти, насочени към превенция на рисковото поведение и обучение по “Репродуктивно здраве”. Всички педагогически съветници и медицински специалисти в пилотните училища работят съвместно с преподавателите в насока превенция на рисковото поведение сред учениците.

Във връзка с превенцията на рисковото сексуално поведение са участвали 6 училища от В. Търново в национален конкурс на тема “Добри педагогически практики по съвременно сексуално и репродуктивно здравно образование” , като проекта на ОУ “Бачо Киро” е одобрен за финансиране.

По дейност №15.

ОЗД /Отдел закрила на детето/ организира и проведе съвместно с ДАЗД и сектор “КАТ- пътна полиция” при РДВР, със съдействието на РИО информационен ден на тема ”Опазване живота и здравето на децата в пътното движение” в ЦДГ “Слънце” и ЦДГ “Соня”. Предоставени бяха и брошури, дипляни и видеофилми по темата.

В детските градини на територията на община В. Търново се работи по Програма за действия по безопасност на движението по пътищата в детската градина. Учениците се обучават по Учебна програма за безопасност на движението по пътищата, които се провеждат в часа на класа.

По дейност №16

Проведени са семинари и обучения, организирани от държавни и неправителствени организации, свързани с приемната грижа, трафик на деца, правни аспекти на закрилата на децата, работа с деца, социални услуги.