ПРОГРАМА

ЗА ДЕЙНОСТТА НА МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ КЪМ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 2005г.

 

І ОСНОВНИ ЗАДАЧИ

1. Утвърждаване на МКБППМН като координатор на социално-превантивната дейност в общината.

Срок: през годината; oтг. Председателя и Секретаря на МКБППМН

2. Активизиране дейността на МКБППМН при осъществяването на инициативи даващи реални гаранции за защита на децата от различните форми на насилие чрез организиране на съвместни мероприятия с училищата, правителствени и неправителствени организации.

Срок: през годината; отг: Секретар на МКББПМН и ст. експерт по проблемите на младежите, жените и децата

3. Организиране и съучастие в организирането на срещи, съвещания и семинари със звената от системата за борба срещу противообществените прояви с цел подобряване психологическата, правна и социална подготовка на членовете на МКБППМН. Активно участие на Секретаря и членовете на Комисията в квалификационните форми организирани от ЦКБППМН през годината.

Срок: постоянен; отг: Секретаря на МКБППМН

4. МКБППМН да подобри и разшири контактите си с неправителствените организации, фондации и професионални сдружения, отнасящи се до съвместната работа и инициативи свързани с превенцията на престъпността при малолетните и непълнолетните.

Срок: през годината; от.: Секретар на МКБППМН, ИДПС

5. В цялостната си дейност МКБППМН да се ръководи от ЗБППМН и основните нормативни документи, указания и насоки, като гаранция за качественото и компетентно реализиране на дейностите през годината.

Осъществяване на редовни контакти с ЦКБППМН и останалите институции ангажирани с превенцията на малолетните и непълнолетните.

Срок: постоянен; отг.: Председател, Секретар, Зам.председател на МКБППМН

6. Подобряване взаимодействието на Комисията със семейството, пед. съветници, УКБППМН за повишаване педагогическата култура на родителите с цел привличането им като основен партньор при провеждането на корекционно-възпитателната работа с деца злоупотребяващи с алкохол, тютюнопушене и наркотици и склонни към извършването на противообществени прояви.

Срок: постоянен; отг. : Секретаря на МКБППМН

7. УКБППМН с участието на педагогическите съветници и обществените възпитатели да разработят план-програма за организиране на качествена и ефективна превантивна дейност с учениците и родителите им чрез привличане на специалисти- лекари, психиатри, психолози, педагози, юристи.

Срок: м. октомври 2005 г.; отг.: Председателите на УКБППМН

8. Периодично през годината МКБППМН да организира срещи с педагогическите съветници, обществените възпитатели, председателите на УКБППМН с цел подобряване координацията и качеството на дейностите по превенция на децата и учениците.

Срок: постоянен; отг: Секретаря на МКБППМН

 

ІІ РЪКОВОДНА, СЪГЛАСУВАЩА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ

ПАРТНЬОРСТВО С ОБЩИНАТА

1. Съвместно със отдел “Здравеопазване, младежки дейности и спорт ” и отдел "Образование и наука" към община В. Търново, Дирекция "Социално подпомагане" и отдела за "Закрила на детето" да се защитават децата с противоправно поведение, да се разрешават социалните им и битови проблеми, като при необходимост и преценка на ръководителя на Дирекция "Социално подпомагане" се отпускат необходимите средства за учебни пособия, дрехи, обувки, хранителни продукти и др.

Да се търси помощта и съдействието при решаване на тези проблеми и на други ведомства, правителствени и неправителствени организации.

На основание нормативните документи, действащи в системата на образованието, да бъде предложено отпускането на щатна бройка за психолог в ОУ "ХР. Ботев".

Срок: През годината, Отг.: Председателя, Секретаря на МКБППМН и Началник ОЗД

2. Съгласувано с отдел “Бюджет и финанси” да се отпуснат необходимите средства за финансова издръжка на МКБППМН и материалното стимулиране на обществените възпитатели.

Срок: през годината; отг: Председателя и Секретаря на Комисията

3. Съвместно със отдел “ОН”, ОДК, УКБППМН, пед.съветници, директорите на училища да се съдейства за пълноценното ангажиране през свободното време на малолетните и непълнолетните правонарушители с полезни занимания.

Срок: постоянен.;отг: Секретаря и Зам.председателя на МКБППМН

4. Подобряване механизмите за контрол върху дейността на настойниците и попечителите. Да се търси информационно съдействие от отдел “ ГРАО “

Срок: м. април; отг. Секретар на МКБППМН

ПАРТНЬОРСТВО С РИО, РЪКОВОДСТВАТА НА УЧИЛИЩАТА И УКБППМН

1. С помощта на ръководствата на училищата да се разработят действени и ефективни мерки за ограничаване броя на отпадащите от училище ученици - фактор водещ до намаляване на противообществените прояви.

Срок: 2005г.; отг: Секретаря на Комисията, Председателите на УКБППМН, пед. съветници.

2. МКБППМН да организира срещи на всяко тримесечие с председателите на УКБППМН, ИДПС към РПУ, отдела за “Закрила на детето” за съвместно решаване на проблемите свързани с превенцията на противоправното поведение и прояви на малолетните и непълнолетните.

Срок: всяко тримесечие, отг: Секретаря на МКБППМН

ПАРТНЬОРСТВО С РПУ, РДВР, ОТДЕЛ ЗА "ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО"

1. Периодично през годината да се извършва анализ на проявите на малолетните и непълнолетните с противоправно поведение и прояви. Проучване на специфичните им проблеми и вземане действени мерки за социалната им защита и адаптирането им към изискванията и ценностите на гражданското общество.

Срок: периодично на всяко тримесечие Отг: Секретаря на Комисията, ИДПС

2. Осъществяване на съвместен контрол върху заведенията и дискотеките в съответствие с нормативните документи със забранителен характер относно рекламата, продажбата на цигари, алкохол и наркотици /Наредба №1 на Община В. Търново/

Срок: постоянен; Отг: Секретар на МКБППМН

3. В училищата на територията на община В. Търново да се организират дейности за профилактика на негативните явления, като наркомании и злоупотребата с алкохол и тютюнопушене сред малолетните и непълнолетните. За целта да се търси помощта и съдействието на ХЕИ, БЧК, РПУ за предоставяне на информация за видовете наркотици и тяхното отрицателно въздействие върху детския организъм.

Срок: Периодично през годината; отг: Секретаря на МКБППМН

4. Осъществяване на активно партньорство при изпълнение на Плана за действие за защита правата на децата на улицата.

Срок: постоянен; отг. Зам. председател на МКБППМН

ПАРТНЬОРСТВО С ВУЗ

1. Осъществяване на съвместна дейност с ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Военния университет и Медицинския колеж. Участие на преподаватели в семинарите, диспутите и други мероприятия на МКБППМН.

Срок: през годината; отг: Секретар на МКБППМН

ПАРТНЬОРСТВО С ХЕИ

1. Съвместна дейност със специалистите от ХЕИ с цел противодействие на негативните явления. Превенция на зависимостите. Срещи с членовете на УКБППМН, обществените възпитатели, педагогическите съветници и специалистите от ХЕИ.

Срок:през годината; отг: Секретар на МКБППМН