Препис-извлечение от Протокол № 81

от заседание на Общинския съвет,

проведено на 20.01.2011 година.

 

ОТНОСНО: Приемане на Решение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново

 

РЕШЕНИЕ № 1171

 

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Великотърновски Общински съвет:

1. Създава нова т. 7 към чл. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

„ Туристически данък "

2. Изменя чл. 5, ал. 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: "Невнесените в срок данъци по тази наредба се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания по реда на ДОПК. "

Става: " Невнесените в срок данъци по този закон се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. Принудителното събиране се извършва от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от частни съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс."

3 . Създава нова алинея 3 към чл. 5 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

"В производствата по ал. 1 служителите на общинската администрация имат правата и задълженията на органи по приходите, а в производствата по обезпечаване на данъчни задължения -на публични изпълнители. Когато в нормативен акт е предвидено изискване за представяне на удостоверение по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за задължения за данъци и такси по този закон се представя удостоверение само за задълженията за данъци и такси към общината по постоянен адрес, съответно седалище, на задълженото лице."

4. Създава нова алинея 4 към чл. 5 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

"Компетентен орган за отсрочване и разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лв. и при условие, че отсрочването или разсрочването се иска до една година от датата на издаване на разрешението, е кметът на общината, а в останалите случаи е общинският съвет."

5. Отменя алинея 4 към чл. 6 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, със следното съдържание:

"Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително."

6. Изменя чл. 7, ал. 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: "Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот. "

Става: " Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот или съответната част от него."

7. Създава нова алинея 5 към чл. 7 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

„ За имот - държавна или общинска собственост, данъчно задължено е лицето, на което имотът е предоставен за управление."

8. Изменя чл. 10, ал. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: „ Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на четири равни вноски в следните срокове: от 1 февруари до 31 март, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември на годината, за която е дължим."

Става: " Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим."

9. Изменя чл. 10, ал. 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: „ На предплатилите в първия срок за цялата година се прави отстъпка от 5 на сто. "

Става: " На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто."

10. Изменя чл. 16, ал. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: " Данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията е отчетната им стойност, а за жилищните имоти на предприятията - данъчната им оценка съгласно приложение № 2 от Закона за местните данъци и такси. "

Става: " Данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията, е по-високата между отчетната им стойност и данъчната оценка съгласно приложение № 2 от Закона за местните данъци и такси, а за жилищните имоти - данъчната им оценка съгласно приложение № 2 от Закона за местните данъци и такси."

11. Изменя чл. 19, ал. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: " Необходимо условие за определяне на данъка е наличието на подадена данъчна декларация по чл.14 и чл.17 от Закона за местните данъци и такси. "

Става: " Необходимо условие за определяне на данъка е наличието на подадена данъчна декларация по чл.14 от Закона за местните данъци и такси."

12. Създава нова алинея 2 към чл. 19 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

" Когато собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, е предприятие, в декларацията по ал. 1 се посочва и отчетната стойност и други обстоятелства, имащи значение за определянето на данъка."

13. Изменя чл. 44, ал. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: " Данъкът се заплаща на две равни вноски в следните срокове: до 31 март и до 30 септември на годината, за която е дължим. На предплатилите за цялата година в първия срок се прави отстъпка от 5 на сто. "

Става: " Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто."

14.Да създаде нова алинея 3 към чл. 44 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

" Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ."

15. Изменя чл. 50, ал.1, т. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

Било: "физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година повече от един вид патентна дейност от посочените в т. 1 - 36 на приложение № 4 към Глава втора, раздел V от Закона за местните данъци и такси, заплащат 50 на сто от определения патентен данък за съответната дейност. "

Става: " физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година два или три вида патентна дейност от посочените в т. 1 -36 от приложение № 4 към Глава втора, раздел V от Закона за местните данъци и такси, заплащат патентния данък само за тази дейност, за която определеният данък е с най-висок размер; за извършване на повече от три дейности облекчението не се прилага "

16.Създава нов раздел VI от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

" ТУРИСТИЧЕСКИ ДАНЪК "

17.Създава нов член 55 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

„ (1) С туристически данък се облагат нощувките.

(2)Данъчно задължени лица са лицата, предлагащи нощувки.

(3)Лицата по ал. 2 внасят данъка в приход на бюджета на общината по местонахождение на средствата за подслон, местата за настаняване и туристическите хижи.

(4)Данъкът задължително се посочва отделно в документа, издаден от данъчно задълженото лице към лицето, ползващо нощувка.

(5)Лицата по ал. 2 подават декларация по образец до 30 януари на всяка година за предоставените нощувки през предходната календарна година."

18.Създава нов член 56 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

" (1) Общинският съвет определя с наредбата по чл. 1, ал. 2 размера на данъка в граници от 0,20 лв. до 3,00 лв. за всяка нощувка съобразно категорията на средствата за подслон, местата за настаняване и туристическите хижи.

(2)Размерът на дължимия данък за календарния месец се определя като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка по ал. 1.

(3)Дължимият данък по ал. 2 се внася от данъчно задължените лица до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

(4)Когато сборът на данъка по ал. 2 за календарната година е по-малък от 30 на сто от данъка, определен при пълен капацитет за средството за подслон, мястото за настаняване или туристическата хижа, разликата се внася от данъчно задълженото лице в приход на бюджета на общината по местонахождение на средството за подслон, мястото за настаняване и туристическата хижа до 1 март на следващата календарна година, независимо дали обектът се използва.

(5)Разликата по ал. 4 се определя по следната формула: Р = (РДхПКхДх30/100) - ДД,

където:

Р е разликата за внасяне;

РД - размерът на данъка по ал. 1;

ПК - пълният капацитет на броя на леглата в средството за подслон, мястото за настаняване или

туристическата хижа за календарната година;

Д - брой дни в годината;

ДД - сборът на дължимия данък по ал. 2 за календарната година. "

19. Създава нов член 57 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Велико Търново, както следва:

" Приходите от туристическия данък се разходват за мероприятия по чл. 10, ал. 2 от Закона за туризма."

20. Създава ново Приложение 8, както следва:

Размерът на дължимия данък по чл.56 се определя, както следва:

1. за средствата за подслон и местата за настаняване:

а) категория 1 звезда - 0,60 лв. за нощувка;

б) категория 2 звезди - 0,80 лв. за нощувка;

в) категория 3 звезди - 1,00 лв. за нощувка;

г) категория 4 звезди - 1,00 лв. за нощувка;

д) категория 5 звезди - 1,00 лв. за нощувка;

2. за туристическите хижи:

а) категория 1 еделвайс - 0,20 лв. за нощувка;

б) категория 2 еделвайса - 0,20 лв. за нощувка;

в) категория 3 еделвайса - 0,20/лв. за нощувка.

 

 

ВЯРНО:

            /Р. Грънчаров/

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

            /АЛЕКСАНДЪР ЧОКОЙСКИ/