06.08.2014 21:00

Геодезически купол е новата атракция на Велико Търново

Проектираният и изграден в рамките на Европейската асамблея по архитектура EASA, ажурна и зрелищна дървена конструкция на Геодезически купол, е проектирана и изградена по идея на Джанлука Стаси и е осъществена с помощта на културният институт на Италия в България.
Студентите, участвали във форума на младите архитекти приеха с удоволствие идеята и предложението на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов атрактивната конструкция да бъде транспортирана и сглобена в подножието на паметник „Асеневци“. Там тя ще може да бъде разгледана от всички граждани и гости на Старата столица.
Преместването на елементите на купола от двора на ЖП пансиона, където бе първоначално сглобен, до паметник „Асеневци“, също се превърна в събитие и предизвика любопитството на множество граждани и туристи.
Визуалният ефект от присъствието на конструкцията на това любимо на всички място ще стане още по-впечатляващ след монтиране на художествено осветление във вътрешността на купола.
Геодезическият купол съвсем скоро ще се превърне в свободна книжарница, сцена за малки културни форми, както и средище за срещи и дебати в областта на културата и урбанистиката.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.