03.09.2014 11:20

Журито за Европейска столица на културата видя бъдещето и мечтите на Велико Търново за 2019 година

Велико Търново представи амбициозния си проект за Европейска столица на културата пред представителите на международното жури, които посетиха града на 2 септември. 4-членната делегация, водена от председателя на журито Стийв Грийн, премина символично през всички теми и проекти за 2019 година, срещна се с хора, застанали с името и идеите си зад кандидатурта и усети заряда, емоцията и мечтите на цялата общност. Официален домакин на гостите, придружени от представител на Европейската комисия и на Министерство на културата, бе кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и екип ВТ2019.
Денят за журито започна в музей „Възраждане и Учредително събрание“ със среща с представители на местните общински и централни власти, на Великотърновския университет и Националния военен университет „Васил Левски“, президентите на клубовете Ротари, Лайънс и Зонта, както и кметовете на общини от региона, които подкрепят Велико Търново за престижната титла.
Стражниците на средновековния Търновград символично отвориха Царевец за програмата ВТ2019  и една основните пет теми „Културни крепости“.    
По темата „Културни маршрути“ журито тръгна с градски автобус, където стана активен участник в театралния етюд-импровизация на Стилиян Славов от експериментален театър „Алт“ на Великотърновския университет.
В парк „Марно поле“ гостите видяха „Павилиона на щастието“, открит урок за  деца по актьорско майсторство и акция на Лидерската академия за девойки „ГЛОУ“.
На място в Старото военно училище на журито бяха представени визиите за най-важния стратегически проект на Велико Търново за 2019 година - изграждането на нов градски център с мащабна културна инфраструктура.
След това на чаша лимонада край художествена галерия „Борис Денев“ за своята подкрепа за кандидатурата на града за Европейска столица на културата разказаха представители на архитектите, издателите, местния бизнес и браншовите организации.
Само 15 минути по-късно журито бе на пикник в местността Ксилифор и видя възможностите на туризъм, спорт, отдих, релакс и изкуство в природата в крайградската зона.
Екипът на кандидатурата показа и кварталите на Велико Търново, в които са заложени културни и инфраструктурни проекти за 2019 година. На място в „Чолаковци“ бе представен проект „Графити във въздуха“ за саниране на жилищните блокове и „оживяване“ на фасадите и калканите с графити. Тук журито чу звуците на старата столица „уловените“ от поляците Мацик Зданович и Евелина Корковска, и вкарани в тяхната арт инсталация „Звукова карта на Велико Търново“.
Комисията разгледа Летния театър, възстановен с подкрепата на местния бизнес и изградения по европейски проект Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“.
Над 70 творци, представители на културни институти, на академичната общност и на Арт борда на кандидатурата се събраха в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ за среща с журито, което се интересуваше от мечтите, проектите и устойчивостта за Проект ВТ2019. Друга от основните теми за 2019 година - „Гнезда на щастието“ бе представена в Хлебната къща, където гостите заедно с деца и представители на читалища се включиха в „Театъра на трохите“ и в общностно месене на хляб.
Гостите за пореден път усетиха неповторимата търновска атмосфера на Самоводската чаршия, където видяха Арт клуб „Таралеж“, Хан „Хаджи Николи“ и Лятното училище за занаяти.
На заключителната среща в офиса на Проект ВТ2019 председателят на журито Стив Грайн благодари за ентусиазма, енергията и вдъхновението на всички, подкрепящи кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата и пожела успех във финалната фаза на конкурса, която е на 5 септември.
     

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.