24.08.2015 16:30

102 милиона лева европейски средства влязоха във Велико Търново

Над 102 милиона лева са европейските средства, които влязоха в Община Велико Търново през последните четири години. В рамките на управленския мандат 2011-2015 г. са реализирани 20 от общо 26 проекта, с които Общината кандидатства по оперативните програми на Европейския съюз в изтеклия програмен период 2007-2013 г.
От тези двадесет разработки четиринадесет са дело на настоящия управленски екип, воден от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Общото европейско финансиране, привлечено чрез тях, е около 88 милиона лева.
Най-големият проект, създаден и реализиран в рамките на мандата, е „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново”. Той бе създаден изцяло наново през декември 2013 г. Макар и в съдружие с още пет общини, Община Велико Търново имаше водеща роля при разработването на концепцията за над 33 милиона лева.
Над 7,2 милиона лева се инвестират в старата столица по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Днес основни ремонти текат в паркове и междублокови пространства. Хълмът Света гора ще се превърне в най-голямата градска зона за отдих в цяла Северна и Централна България. На нови паркове ще се радват жителите на кварталите „Зона В” и „Чолаковци”, където досега подобни не са съществували.
Комплексният онкологичен център става една от най-модерните специализирани болници в България благодарение на европейски проект на обща стойност от 10,7 милиона лева. Три къщи за деца от семеен тип за 2,1 милиона лева помагат за извеждането на малчуганите от старите социални домове. На тях са им осигурени условия за живот, максимално близки до домашния уют.
С не по-малко значение са и останалите проекти, чрез които е развит регионалният туризъм, модернизирана е образователната инфраструктура, създаден е успешно работещ домашен социален патронаж и пр.
Кметът Даниел Панов и неговият екип имат голяма роля за успешната реализация на водния цикъл. Макар европейската разработка за канализацията и водопроводите да бе създадена в предходния мандат, работата на терен започна чак в началото на настоящето управление. Благодарение на градоначалника Даниел Панов държавата отпусна допълнителни 1,5 милиона лева за пълно възстановяване на засегнатите над 10 километра улици. Асфалтирането им не бе включено в проекта по ОП „Околна среда”. Не бива да се забравя и проектът „Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”. Той бе изготвен от екипа на Даниел Панов, в качеството му на управител на Общинското туристическо предприятие „Царевград Търнов”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.