23.10.2015 12:21

Втори тип технология за електробуси е на изпитание във Велико Търново

Велико Търново се нареди сред малкото български градове, които са имали възможността в реално време да тестват двете водещи и най-модерни технологии в областта на електрическият обществен транспорт в момента в Европа и света.
След като през лятото на тази година в Старата столица в продължение на няколко дни и до съседните градове се движи електробус с батерии, днес бе демонстринана и другата водеща технологична възможност за този вид устойчив и екологичен градски транспорт.
Представеният днес електробус е на израелската фирма „Чериът моторс”. Работи с ултракондензаторна технология. За зареждането му са нужни две станции, с мощност 150 киловата, разположени от крайна до крайна спирка. Зареждането става в рамките на 5-6 минути, което съвпадза с почивката на шофьорите. Разходът за километър пробег е едва 15 стотинки. Едната от изградените зарядни станции вече е изградена на обръщалото на автобусите в кв. „Бузлуджа“.
„Електробусът е най-икономичният транспорт през целия период на експлоатация от 10-12 години и най-екологичният. В представеният електробус в един курс могат да си возят 90 пътника. Разполага с 29 седящи и 61 правостоящи места.
Преди да дойде в старата столица, електробусът е тестван близо година в София. Такава модерна машина има само в Тел Авив, а отскоро ще влезе в движение и в наша съседна държава. С нея в много голяма степен би се решил проблемът с вредните емисии във въздуха.
Предстои да бъде направен избор на най-подходящата и ефективна технология за условията на Велико Търново и близките населени места при предстоящото кандидатстване за европейско финансиране, на което общината вече има право с преминаването си във втора група от градове в България. Изграждането на интегриран, устойчив и екологичен градски транспорт е един от приоритетите на общината през следващите години.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.