06.01.2016 14:00

Стотици великотърновци и кметът Даниел Панов се включиха в литийно шествие на Богоявление, 40 смелчаци скочиха за кръста в Янтра

Стотици великотърновци и гости на старопрестолния град, заедно с кмета Даниел Панов се включиха в литийното шествие на Богоявление. То започна от катедралния храм „Рождество Богородично”, премина през площад „Цар Асен І” пред крепостта Царевец и завърши на Владишкия мост в кв. „Асенов”. Над р. Янтра бе кулминацията на честванията, посветени на големия християнски празник.
Над 40 бяха смелчаците, които с трепет очакваха ритуала по потапянето на кръста в реката. Те не се уплашиха от ледените води на Янтра и смело навлязоха на 20 метра от брега. Надпреварата продължи няколко минути, а най-сръчен и предвидлив се оказа 19-годишният курсант от Националния военен университет „Васил Левски” Илиян Христов. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста от реката. Илиян Христов е от Лом, във Велико Търново е от една година. Той е първокурсник по специалността „Радиотехнически войски”.
Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите смелчаци, които се включиха в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година да бъде успешна за тях и за близките им.
Честването на Богоявление започна в сутрешните часове на 6 януари с празнична света литургия, която бе отслужена от великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм „Рождество Богородично”. Присъстваха стотици граждани, кметът Даниел Панов, заместник-кметът проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ръководители и представители на държавни институции, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”, народни представители и общински съветници. На площад „Цар Асен I” тържествено бяха осветени бойните знамена на Националния военен университет „Васил Левски”, на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.