06.06.2016 14:00

22 000 цветя, храсти и дръвчета са засадени във Велико Търново през пролетта

Над 22 000 стръка цветя, храсти и дръвчета са засадени във Велико Търново през пролетта по инициатива на Общината. Обхванати са парковете „Бузлуджа”, „Никола Габровски”, „Колю Фичето”, „Марно поле”, „Картала”, и „Дружба”. Залесени са също пространството пред Факултета по изобразителни изкуства, началото на Самоводската чаршия и зоната срещу Паметника на обесените, както и зелените площи край пътен възел „Качица”.
Едногодишните цветя са 21 750 броя. Те са от видовете Агератум, червен и жълт Колеус, червена, бяла и розова Бегония, Вербена, Газания, Тагетис, Салвия, Мушкато. Освен в парковете и зелените площи, част от тях са засадени в саксиите в централната градска част, в амфорите пред площад „Цар Асен I” и във вазите на Самоводската чаршия, пред Старата поща и музей „Възраждане и Учредително събрание”.
Още 510 броя едногодишни цветя красят висящите саксии по стълбовете на уличното осветление в центъра на Велико Търново. Те са от видовете Сакъзче, Мушкато, бяла и синя Скавеола, бяла и розова Лобулария, Мекардония, Вербенеа и каскадна Портулака.
67 броя са посадените дръвчета – Кълбовиден шестил, Бряст, Бял бор и Кълбовидна туя. Храстовата растителност включва 81 броя Лигуструм и Лавандула. С дървесните видове и храстите са облагородени площи по улиците „Васил Левски”, „Константин Кисимов”, „Бачо Киро”, парк „Картала” и районът около Старото военно училище.
16 000 стръка жив плет от видовете Лигуструм и Берберис са посадени от двете страни на булевард „България”, по цялата му дължина от Съдебната палата до спирка „Беляковско шосе”. Предстои затревяване на тротоарните ивици на булеварда, като същото се отнася и за бул. „Никола Габровски”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.