17.06.2016 15:00

Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград и България

Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград и Второто българско царство. Създаването му е част от проекта на Министерството на културата за социализация и частична реставрация на средновековната крепост. Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков разгледаха подготвяните експозиции и възможностите за виртуална разходка в миналото, които дават съвременните технологии.
В превръщането на крепостта Трапезица в туристически обект се влагат близо 3 милиона лева, дарени от фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/. Освен оформянето на експозиционния център, вече са реставрирани част от северната крепостна стена и три средновековни църкви. Изградена е близо 1 километър алейна мрежа между горната станция на фуникуляра, църквите и Южната кула. Под хълма се създава прилежаща инфраструктура – улици, паркинги, тротоари и озеленяване.
Вчера екип от агенция „Пътна инфраструктура” видя на място нуждата от защитни съоръжения и конструкции, за да не се свличат скални отломки от хълма Трапезица върху републиканския път за кв. Асенов и Арбанаси. Община Велико Търново вече е представила пред агенция „Пътна инфраструктура” готов проект за изграждането им. Експертите пристигнаха по спешност в старопрестолния град, след като кметът Даниел Панов запозна регионалния министър Лиляна Павлова със сериозните проблеми, които свлачищата причиняват.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.