30.07.2016 14:00

Премиерът Бойко Борисов, кметът Даниел Панов и министър Ивелина Василева откриха Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци

В новото депо, което обслужва шест общини, са вложени 33,2 милиона лева

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, кметът на община Велико Търново Даниел Панов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева официално откриха Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци. Новото депо бе изградено по европейски проект и е на стойност 33,2 милиона лева. То обслужва шест общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Стражица и Златарица. Основната част от финансирането е осигурена от оперативна програма „Околна среда” 2007-2013. Съфинансирането се поема от републиканския бюджет и от шестте общини, които са обединени в сдружение „За чисти селища”.
След кратък благослов и водосвет кметът Даниел Панов като символичен домакин представи накратко ползите от реализацията на проекта – новата система, която заема площ от 165 декара и разполага със съоръжения и инсталации от съвременно поколение, които приемат, сепарират, преработват и депонират отпадъците на 170 000 жители. „Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, на правителството и на всички, които имат принос в реализирането на този важен за целия регион проект”, каза Даниел Панов.
„Това е една огромна помощ от държавата и Европейския съюз, която дава възможност за по-голяма чистота на реките, въздуха и най-вече за по-доброто здраве на хората в този прекрасен регион, в който се разраства и туризмът.  Новото депо разполага с инсталации за неопасни отпадъци, компостиране и сепариране”, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той поздрави кметовете на шестте общини за обединените усилия за реализация на инвестицията от 33,2 милиона лева.
Системата за управление на отпадъците отговаря на съвременните европейски практики, като е изграден пълен цикъл за обработка на сметта и са включени всички възможни сепаратори. Проектът за депото е създаден изцяло наново в края на 2013 г., в партньорство между шестте общини и с водещата роля на Община Велико Търново. Одобрен е в началото на 2014 г., а по реализацията са работили общо 12 изпълнители.
Сред гостите на официалното откриване бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от региона, общински съветници от старопрестолния град и съседните общини. Присъстваха също ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, представители на изпълнителите на проекта и на различни институции.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.