26.08.2016 14:30

Американски и български военнослужещи ремонтираха кухнята и столовата на детската градина в Килифарево

Реконструкцията е по проект на Община Велико Търново и Посолството на САЩ

Американски и български военнослужещи ремонтираха кухнята и столовата на Целодневна детска градина „Надежда” в Килифарево, в която се обучават и възпитават 52 деца. Приложени са мерки за енергийна ефективност – обновени са стените, подовете и таваните на помещенията, подменена е дограмата, сменени са електрическите уреди – печки, съдомиялни машини и бойлери. На покрива на сградата са монтирани слънчеви колектори за затопляне на водата.
Облагородено е и парковото пространство около детската градина – ремонтирани са пешеходните алеи, освежени са съоръженията за игра, създадено е и малко игрище за баскетбол. Проектът бе съвместно дело на Община Велико Търново и Посолството на Съединените американски щати в Република България. Финансирането в размер на близо 75 000 долара е осигурено от отдел „Военно сътрудничество” в посолството, по програма „Хуманитарна помощ”. В строителни работи участваха 18 американски и 5 български военнослужещи. Жител на Килифарево пък обеща, че на доброволни начала ще разчертае баскетболното игрище.
Гост на кратката церемония за финала на ремонтните дейности бе заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова. Тя оцени сътрудничеството с американското посолство и отдел „Военно сътрудничество” като много ползотворно и успешно. „Благодаря за постигнатите резултати и от името на кмета Даниел Панов. Доброто ни партньорство продължава вече две години, като през 2015 г. бяха обновените покриви на детска градина „Пролет” във Велико Търново и на детската градина в с. Церова кория”, припомни Снежана Данева-Иванова. Тя изказа благодарности и към военнослужещите, работили по обектите.
Заместник-началник щаба на 412 инженерна бригада от сухопътните войски на САЩ полк. Дийн Суик посочи, че основите на образованието се полагат в детските градини. Той благодари на Община Велико Търново за съдействието и подчерта, че в България американските войници са се чувствали като у дома си.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.