22.03.2017 15:00

Велико Търново пожела празничният 22 март да е Ден на българския дух

Старата столица отбелязва своя празник с богата програма

Велико Търново пожела празничният 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух. С този призив, от името на всички жители на Старата столица, кметът Даниел Панов се обърна към бъдещите депутати в 44-то Народно събрание. Той припомни, че още преди 139 години, в първата година на Третата българска държава, търновци избират 22 март за празник на старопрестолния град и отдават дължимата почит и уважение на благодетелите на града.
„В началото на 20-ти век, водени от най-чистите идеи за родолюбие, търновци издигат идеята празникът на Велико Търново да бъде обявен за Ден на българския дух! По чисто идеологически причини след 1944 година комунистическата власт изтрива този празник от българският календар. Той се завръща в народната памет през 70-те години на 20-ти век, благодарение на родолюбива инициатива на граждани от квартал „Асенов“. Позволявам си от името на всички свои съграждани да се обърна към всички бъдещи народни представители в 44-ят български парламент - приемете предложението на великотърновци и нека 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух! С жест като този ще докажете, че сте истински родолюбци, че разбирате желанието ни да пазим свято и ревностно националната ни памет, да почитаме приноса и достиженията на предците ни, да учим децата на България да съхраняват българската идентичност, гордост и достойнство”, каза в словото си Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че празникът на Старата столица е свързан със славната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница през 1230 година, след която България и Търновград се превръщат във водещ държавнически, дипломатически, духовен и културен център в цяла Югоизточна Европа. „Цар Иван Асен II ясно показва, че от векове наред България има своето утвърдено място в Европа! При цар Иван Александър културното влияние на Търновските школи – книжовна, художествена и богословна, достига огромни висоти в целия православен славянски свят. Като горди и достойни наследници на Асеневци, пред нас стои голямата отговорност да следваме техните завети. А именно – да бъдем родолюбци! Да пазим и съхраняваме търновската и българска идентичност! Да градим престижа и авторитета на Велико Търново както в България, така и в Европа, и по света! Да отстояваме българските и европейските ценности, защото те са общи от векове! Благодаря на всички, които работят за каузата Велико Търново! Да бъдем обединени е единственият път пред нас, защото това е пътят към най-добрите решения”, каза още Даниел Панов.
По традиция празничният 22 март започна още в ранни зори със света литургия „Свети Четиридесет мъченици” и освещаване на знамената на Националния военен университет „Васил Левски”, на институции, учебни заведения и организации. Над 1000 великотърновци и гости на града, сред които евродепутатът Ева Майдел, представители на институции, организации и сдружения, както и много млади хора се включиха в празничното шествие с потретите на благодетелите на Велико Търново. Пред сградата на Общината бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и старопрестолния град.
Последва тържествена сесия на Великотърновски общински съвет, ръководена от председателя Венцислав Спирдонов. Кметът Даниел Панов връчи званието „Почетен гражданин на Велико Търново” на историка проф. Иван Тютюнджиев. Номинацията бе на Академическия съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а местният парламент я одобри с пълно мнозинство. Наградата „Велико Търново” бе връчена на актьора ветеран Милен Колев, във връзка с големия му принос за културата и театралното дело в старата столица.
Празникът на Велико Търново продължава в следобедните часове с пъстра концертна програма. До 17,00 ч. продължават безплатните пешеходни турове с беседи, включващи посещения на забележителности в старата столица. Свободен е достъпът и до крепостта Царевец, както и в храма „Свети Четиридесет мъченици”. В късния следобед по улиците на града отново ще премине атрактивният стрийт-парад. Кулминация на тържествата започва в 19,50 ч. на площад „Цар Асен I”. 280 доброволци ще пуснат във въздуха 140 хартиени фенери, а веднага след това започва прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Докато трае шоуто, нощното небе над Царевец ще бъде озарено от зрелищни фойерверки.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.