21.06.2017 15:00

Реставрират близо 20 старинни къщи във Велико Търново

Още 20 исторически сгради са с обновени фасади

Близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на Велико Търново, ще бъдат реставрирани. По фасадите на осем от тях вече започнаха строителните дейности. Собствениците на още десетина къщи са изразили готовност за бързо изпълнение на издадените от кмета на Велико Търново Даниел Панов предписания.
Добрата тенденция продължава вече повече от година. Още 20 са сградите в историческата част на Велико Търново, чиито ремонти, започнали през миналото лято, вече са приключили. Те са разположени по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Велчо Джамджията”, „Михаил Кефалов” и др. Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в Стария град не се е случвала през последните 30 години. 
На собствениците на още 36 къщи със статут на паметници на културата за втори път са издадени предписания за предприемане на необходимите ремонтни дейности по фасадите, конструкцията и покривите. Тези жилищни имоти са разположени по главните улици в старата част на Велико Търново. Още 56 сгради, намиращи се по второстепенните улици, също са проверени от разширена комисия, включваща експерти и специалисти както по културно-историческо наследство, така също и по строителство и устройство на територията.
Община Велико Търново и кметът Даниел Панов апелират към собствениците да спазват силуетните планове и определените според тях цветове на фасадите на сградите. Така например, наскоро бе установено, че собственикът на недвижим имот на площад „Цар Асен I” боядисал в жълт цвят дограмата на прозорците. След намесата на Община Велико Търново, само за ден елементите бяха пребоядисани в изискуемия по силуетния план цвят. Необходимите изисквания са налични в дирекция „Строителство и устройство на територията”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.