29.06.2017 18:00

Строят най-малко 75 километра от магистрала „Хемус” в следващите четири години

Даниел Панов и министър Николай Нанков откриха национална дискусия за аутобана

Най-малко 75 километра от магистрала „Хемус” ще бъдат построени до края на мандата на настоящето правителство. Това обяви във Велико Търново регионалният министър Николай Нанков по време на национална дискусия за стратегическата инфраструктура в Северна България. Форумът, събрал над 250 гости, бе открит от кмета на Старата столица Даниел Панов, министър Нанков и главния редактор на вестник „24 часа” Борислав Зюмбюлев. Реномираната българска медия, заедно с МРРБ и с подкрепата на Община Велико Търново и бизнеса, бяха инициатор на събитието.
Именно във Велико Търново, по време на дискусията „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския „Север”, бяха посочени първите конкретни срокове за съединяването на аутобана. Още до края на 2017 г., в зависимост от хода на процедурите, може да започне строителството на 9,3 километра от Ябланица до местност „Боаза” и още над 16 километра след Белокопитово, в посока Велико Търново. За още 50 километра от „Боаза” до разклона Плевен – Ловеч е възложено техническо проектиране. За участъците до Велико Търново и Търговище са създадени идейни проекти, за които се очакват екологични оценки през третото тримесечие на настоящата година. След излизането им ще бъдат избрани финалните варианти.
Широко одобрение получи анонсираният от министър Николай Нанков 7-годишен срок за цялостното довършване на магистрала „Хемус”. Сред гостите по време на дискусията бяха народният представител от Великотърновски регион и председател на най-голяма парламентарна група Цветан Цветанов, депутати от всички политически сили, кметове и областни управители от цяла Северна България, представители на институции, на бизнеса, университетски преподаватели, много журналисти и граждани.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на регионалния министър Николай Нанков и на Цветан Цветанов, че са изпълнили обещанието си да инициират толкова важен форум, както и на вестник „24 часа” за организацията. „Правителството на Бойко Борисов е единственото, което предприе реални стъпки към довършването на магистрала „Хемус”, както и за изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Тази стратегическа инфраструктура е жизненоважна за икономическото развитие на Северна България и за първи път е поставена като национален приоритет”, каза Даниел Панов. Около мнението му се обединиха всички присъстващи на дискусията. „Днес Велико Търново е символ на единението, а не разединение, около един от националните приоритети. Нека това обединение бъде за пример както на законодателната, изпълнителната и местната власти, така и на президентската институция”, подчерта кметът на Старата столица.
За високоскоростния път Русе – Бяла – Велико Търново – Свиленград, част от Девети европейски коридор Хелзинки – Истанбул, министър Николай Нанков посочи, че също са възложени екологични оценки на проектните варианти. Той посочи, че другото много важно за Северна България трасе и АМ „Хемус” действително ще се пресекат край Велико Търново.
Посочени бяха и конкретни финансови механизми – европейски средства, приходи от предстоящите за въвеждане тол-такси и дори публично-частно партньорство или концесии.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.