30.11.2017 12:00

Велико Търново посреща Коледа с пъстра културна програма

Концерти, театър, магическо шоу и изложби очакват великотърновци

Велико Търново ще посрещне Коледа с пъстра културна програма. Стартът й ще бъде поставен точно един месец преди Бъдни вечер и най-светлия християнски празник – на 24 ноември. В 17,30 ч. в петъчната вечер ще бъде включена коледната украса на Старата столица. Стотици фигури и над 1000 светещи елементи ще обагрят целия град. Най-щастливи отново ще бъдат децата – включването на светлините ще се превърне в детски празник, а на сцената пред общината малчуганите ще се радват на детски куклен театър.  На 1 декември отваря врати Коледният базар в парк „Марно поле“.
Богата палитра от концерти, театрални спектакли и постановки, изложби, детски празници и дори магическо шоу включва програмата за Коледа, продължаваща цял месец. Тринадесет са музикалните събития в Старата столица. Сред тях са класическият китарен концерт на Йоан Димчовски и Йосиф Щерцел (28 ноември), юбилейният музикален спектакъл на проф. Сребра Михалева и възпитаниците й (29 ноември), коледният концерт по случай 50-годишнината на Общинския духов оркестър (7 декември), в който гост-изпълнители са Орлин Горанов и Весела Бонева. Тържествени концерти по случай Рождество Христово ще изнесат също струнен оркестър „Колегиум Силания“ (11 декември), приятели на читалище „Надежда“ (14 декември), Туристическо дружество „Трапезица“ (18 декември), учениците от СУ „Емилиян Станев (19 декември), децата и учениците от формациите към Младежки дом (20 декември), ДВГ „Пеещи камбанки“, Общински детски комплекс, солистите, оркестърът и хорът на МДТ „Константин Кисимов“ (21 декември). Музикална вечер подготвят и в Клуб 7 –  в 20,00 ч. на 2 декември там ще гостуват Иван Лечев и Румен Бояджиев от ФСБ.
Серия от детски театрални постановки ще зарадват малчуганите. На сцената на театър „ВЕСЕЛ“ ще бъдат представени заглавията „Малката кибритопродавачка“ (25 ноември), „Коледа с приятели“ (2 декември), „Коледни снежинки“ (9 декември), „Обущарят и джуджетата“ (16 декември). Едно от най-атрактивните събития е магическото матине за деца и родители „Вълшебства по Коледа с Астор и Ангел Заберски брас бенд“. Шоуто ще бъде на 10 декември в голямата зала на великотърновския театър.  В съботните 9 и 16 декември в сградата на общината малчуганите ще могат да изработват коледни сувенири, играчки и сурвакници.
Голям е изборът и за по-големите любители на театъра. На сцената на читалище „Надежда“ ще бъдат поставени заглавията „Госпожица Юлия“ (27 ноември), „Това не е Хамлет“ (28 ноември), „Пилето, което казва КУ“ (30 ноември) и „Лъжата“ (12 декември). Във вечерните часове на 19 декември ДКС „Васил Левски“ ще е арена балетния спектакъл „Фанатика“, дело на „Флекс балет“ – Русия.
В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъдат открити експозициите ”Стъклен пакет” (24 ноември), както и изложбата „Есенен салон на великотърновските художници“ (30 ноември). Свои творби на 18 декември ще представят самодейците артисти от Клуба по битова култура към читалище „Надежда“. В същия ден в сградата на общината ще бъде подредена експозицията „От Коледа до Василица“.
В новогодишната нощ за настроението на жителите и гостите на Велико Търново ще се грижат обичаният актьор Георги Мамалев, балетната формация „Star Wars Show“, танцьорите от ансамбъл „Искра“, Deep Zone Project с DJ Диян, певците Сантра и Кристиян Янкулов. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.