02.02.2018 14:00

70 000 лева отпуска Община Велико Търново за ин витро

70 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2018 година, като към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.
Приемът на документи за включване в програмата започва от понеделник – 5 февруари. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми – предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.
Приемането на комплектите с документи ще продължи до 5 март. Те трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова помощ до 2000 лева.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните пет години бе в размер на 70 000 лева. През миналата година бяха отпуснати допълнителни средства – близо 14 000 лева. Над 13 000 лева от тези дарения бяха набрани по време на коледния благотворителен бал на Даниел Панов за 2016 година. Финансова подкрепа оказа и неправителствена организация от София.
50 са новородените бебета, чиито родители са били включени в програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и единадесет двойки близнаци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.