25.04.2018 12:00

Инвестират 2,3 милиона лева в инфраструктурата и облагородяването на старинния великотърновски квартал „Варуша“

Над 2,3 милиона лева ще бъдат вложени в обновяване на инфраструктура и облагородяването на старинния великотърновски квартал „Варуша“. Средствата са привлечени с мащабния проект на Община Велико Търново за градска среда, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. В северната част на квартала /над Самоводската чаршия/ строителните работи ще обхванат улиците „Капитан Дядо Никола“, „Драгоман“, „Медникарска“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Поборническа“, „П. Р.  Славейков“, „Георги Мамарчев“, „Поп Матей Преображенски“, „Въстаническа“. Изпълнител на строителството е „Скорпион Инвестстрой“ ЕООД.
Дейностите предвиждат обновяване на улични настилки, пешеходни алеи, монтиране на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и облагородяване, поставяне на указателни табели, пейки, кошчета за смет.
Символична първа копка бе направена по-рано днес на площадното пространство край храма „Св. св. Кирил и Методий“. В церемонията участваха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на фирмата изпълнител и отец Славчо Иванов, който извърши водосвет.
Проф. Георги Камарашев коментира, че с проекта за градска среда Община Велико Търново цели да обнови една от най-красивите части на града, като същевременно бъде запазен старинният и автентичен вид на вековните улички. Така кварталът ще стане по-добър за живеене и по-атрактивен за гостите на Старата столица. Той припомни, че благодарение на кмета Даниел Панов правителството отпусна средства за подмяна на водопроводите от съществуващата ВиК-мрежа, преди да се пристъпи към реализация на европейския проект.
„Старите 60-годишни тръби ще бъдат сменени с нови, чиято гаранция е половин век. Там, където се установят проблеми с канализацията, и тези съоръжения ще бъдат сменени с нови. Сигурно някои политици ще се опитват да ви плашат и да създават напрежение, говорейки колко „страшно“ е да се сменят старите, изгнили тръби с нови. Монтирането на новите водопроводи се извършва при троен контрол, правят се проби на водата и дезинфекция“, обърна се проф. Камарашев към местните жители.
Проектът „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“ е на обща стойност от 11 милиона лева. По него е предвидено обновяването на 38 улици и площади в старата градска част, а за своевременната реализация на строителството обектите бяха разделени в няколко обособени позиции. Близо 9 милиона лева ще достигне инвестицията в Старо Търново, а още 2 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата, озеленяването и облагородяването на квартал „Чолаковци“. Очаква се всички строителни дейности да приключат до края на годината.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.