02.06.2018 14:00

Вдигат паметник на Христо Ботев във Велико Търново

Паметник на Христо Ботев ще бъде издигнат във Велико Търново. Първата копка бе направена в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България – 2 юни. В церемонията участваха кметът на Старата столица Даниел Панов, отец Славчо и Румен Петров от общинския комитет „Васил Левски“. Паметникът ще се намира на ул. „Христо Ботев“, в градинката до централната поща. Бюстът, който ще бъде поставен, е изработен от скулптора Венелин Василев.
„Днес поставяме началото на реализацията на едно родолюбиво начинание. Велико Търново е град, дълбоко свързан с бележития български революционер. Тук са живели неговата съпруга и дъщеря – Венета и Иванка. Тук, още през 1877 г., за първи път 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България и националното обединение. Каквото и да кажем днес за Христо Ботев, ще бъде малко – той е символ на българщината. Името предизвика вълнение и чувство на гордост във всеки българин. Нека следваме заветите на Христо Ботев, на Апостола на свободата Васил Левски, на всички бележити български герои. Дължим го на всички тях, за които Отечеството стоеше над всичко. Нека да бъдем единни, да обичаме България и своя град и всеки от нас да даде своя принос за по-доброто бъдеще“, каза по време на церемонията кметът Даниел Панов. Той благодари на инициаторите – общински комитет „Васил Левски“ и общонародна фондация „Христо Ботьов“, както и на всички, помагащи за реализацията й.
„Звукът от сирените днес ни напомня както за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета, така и за стотиците хиляди български мъже и жени, загинали в името на свободна, обединена, независима и европейска България. Затова както на 2 юни, така и всеки един ден ние дължим почит към българските герои в името на Родината. Дълбок поклон пред всички тях. Пред нас остава дългът да помним техните дела и завети, да следваме примера им, да възпитаваме нашите деца в дух на родолюбие, да доказваме с работата си, че работим за България“, каза още Панов.
Пред паметника „Майка България“ учениците от ПМГ „Васил Друмев“ Любослава Петрова, Велика Йорданова, Михаела Романова и Живко Бабачев представиха литературната композиция в памет на Христо Ботев. Венци и цветя в знак на признателност към българските герои положиха кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, великотърновци и гости на града, представители на различни институции и организации.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.