23.01.2020 12:00

Инфраструктура, свързаност и образование са приоритетите в Бюджет 2020 на Велико Търново

Проектната финансова рамка е за 96,6 милиона лева

96,6 милиона лева е проектната рамка на Бюджет 2020 на Община Велико Търново. Стойността е рекордна и отразява устойчивата тенденция на развитие на старопрестолния град и общината.
Финансовият план на общината бе представен пред обществеността, а общественото обсъждане продължи близо два часа. Проектът за бюджет и инвестиционна програма, която е в размер на 36,6 милиона лева, бяха презентирани от заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, както и от директора на общинската дирекция „Бюджет и финанси“ Мариян Маринов.
Развитие на публичната инфраструктура и възможности за свързаност на хората, както и атрактивна образователна среда с все по-добри условия за децата и младите хора са основните приоритети на бюджета и инвестиционната програма.
Прогнозната на стойност на капиталовите разходи за всички възможни инвестиции в инфраструктурни обекти е 23 млн. лева. Сред приоритетните дейности са основен ремонт и изграждане на подземна и надземна инфраструктура, обновяване на градска среда в кварталите и населените места от общината.
Планираните капиталови разходи в ресора на образованието са за над 3 милиона лева. Активно се работи по изграждането на новата детска градина за 120 деца в кв. „Зона Б“, по основния ремонт на СУ „Емилиян Станев“, предстои стартиране на строителството на втория корпус на ДГ „Здравец“, както и обновяване на други детски градини.
В проекта Бюджет 2020 са увеличени са средствата за всички функции, като най-сериозен е ръстът за образование – с 4,5 милиона лева повече от миналата година.
Расте издръжката и в ресори здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. С близо 3, 8 милиона лева ще дофинансиране редица дейности – издръжка на училища и детски градини, детски ясли, пенсионерски клубове, спорт и др.
Община Велико Търново управлява 18 проекта на обща стойност 48 милиона лева, финансирани по европейските програми. Сред най-големите от тях, чиято реализация предстои през годината, са за интегриран градски транспорт, за обновяване на близо 13 км улици и пътна мрежа, за изграждане на нов комплекс за социални услуги за хора с увреждания и др.
Предстои оценка на проектите за превръщането на бившия пионерски дом в съвременен Младежки център, като е заложен и основен ремонт на сградата, за реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, за разширяването на Мултимедийния посетителски център и др.  
Проектът за Бюджет и Инвестиционна програма 2020 предстои да бъде приет на сесия на Великотърновски общински съвет.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.