28.02.2013 16:00

Даниел Панов разпореди двусменна работа по проекта за подобряване на ВиК инфраструктурата

  С цел ускоряване на дейностите по реализацията на проекта по подобряване на ВиК инфраструктурата кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов е разпоредил преминаване на двусменен режим и рязко ускоряване темпа на работа.

Чувствително ще бъде увеличен броя на работещите, както и специализираната техника, която работи на обекти по проекта, а работата ще продължава до 22:00 часа.

Даниел Панов е издействал от фирмите - изпълнители ангажимент незабавно да започне  така нареченото „запечатване” на участъците, върху които вече са извършени дейностите по проекта за сметка на фирмите  - изпълнители. В първия момент, в който завърши уплътнявнето на вече обработените улични участъци и метеорологичните условия позволяват ще започне цялостното преасфалтиране на улиците, по които са положени новите ВиК съоръжения. Фирмите са доставили необходимите материали и имат готовност за подгряване на асфалтовата смес за започване на работа.

По сметките на Община Велико Търново са налични 1,5 млн. лв, с които преасфалтирането на улиците ще започне веднага щом това стане технологично възможно и метеорологичните условия са подходящи.

Стойността на първия етап от проекта за подобряване на ВиК инфраструктурата е на стойност 42 млн. лв. Това е най- големият инфраструктурен проект, реализиран от десетилетия във Велико Търново.
След реализиране на проекта ще бъдат премахнати нитернитовите и стоманени ВиК съоръжения, които функционират в момента. Загубите по водопреносната мрежа ще бъдат редуцирани от 70 на 20 %, както и ще даде възможност да се работи по проекти за цялостен ремонт на уличната мрежа.

Подадени са документите за финансиране на фаза ІІ на проекта за подобряване състоянието на ВиК инфраструктурата в размер на над 40 млн. лв. и се очаква одобрение и сключване на договор. Подготвя се проекта за рехабилитация на ВиК инфраструктурата и на град Килифарево на стойност над 20 млн. лв.

В края на проекта в Община Велико Търново ще бъдат инвестирани над 110 млн. лв. в подобряване на инфраструктурата на ВиК, което значително ще редуцира загубите, ще подобри качеството на доставяната питейна вода, както и състоянието на канализационната мрежа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.