19.05.2020 15:00

Детските градини и яслите във Велико Търново отварят на 26 май

Във Велико Търново всички детски градини и ясли ще отворят врати на 26 май – в първия работен ден след почивните 23, 24 и 25 май.

По разпореждане на кмета Даниел Панов, още от днес на директорите е възложено да организират прилагане на всички необходими мерки за дезинфекция, изискани от Министерството на здравеопазването.

Най-малко четири пъти дневно ще бъдат дезинфекцирани всички помещения в сградите. Най-малко два пъти на ден ще бъдат почиствани играчките, а за които това е невъзможно, те няма да бъдат достъпни за децата. Ежедневно ще бъдат дезинфекцирани и детските площадки.

Макар детските градини и яслите да бъдат отворени, препоръчително е децата да си останат вкъщи, когато това е възможно.

Подновяването на посещенията може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати с организацията на работата и ще я спазват. Това ще става с подписване на декларация, която ще бъде публикувана на сайта на Община Велико Търново веднага, щом бъде изготвена от Министерството на образованието. 

Децата, които са здрави и се чувстват добре, могат да посещават детските градини и ясли. Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинския персонал. Ако детето е с температура или грипоподобни симптоми, то трябва да си остане вкъщи до пълното му оздравяване. За деца с хронични заболявания или специални образователни потребности е необходима предварителна консултация с линия лекар.

Всички директори на детски градини и ясли във Велико Търново ще получат инструкция за организация на работата, която следва да създадат.

Повече ще е времето, което децата ще прекарват навън, стига метеорологичните условя да го позволяват. При игрите навън ще се следи заедно да бъдат само децата от една група, тъй като е необходима физическа дистанция между различните групи.

Родителите няма да могат да влизат в помещенията на детските градини и яслите, за да нямат контакт с персонала.

Мерките за организиране на дейностите са публикувани в сайта на Министерството на образованието – всеки може да се запознае с тях на следния адрес:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/19/dg_opening__final_00000002.docx

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.