21.03.2013 13:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Скъпи Старостоличани,

В деня на Светите 40 мъченици преди 783 години славният български владетел Цар Иван Асен ІІ побеждава в битката при Клокотница Епирският  деспот Теодор Комнин.

Победата утвърждава България като един от първостепенните дипломатически и военни фактори, а Търново във важен политически, културен и духовен център в средновековна Европа.

22 март се превръща в празник на Търново. Превръща се в ден, на който почитаме паметта и заветите на славните ни предшественици да обичаме и пазим Старопрестолният Търнов и Отечеството.

И днес заставаме с гордо изправен ръст и вдигнато чело пред историята, докато слушаме текста на Асеневата колона и освещаваме знамената си.

Почитаме паметта, заслугите и приносите на нашите благодетели, носейки техните портрети в празничното шествие и заветите им в сърцата си. Поменаваме хората, които дариха всичко за да бъде Богоспасният Търновград Сърцето и Душата на България.

Благодаря искрено и сърдечно на всички институции и хора, с  които в тези нелеки времена заедно успешно работим за просперитета на нашият любим град и за добруването на  общността ни.

Благодаря на всички, които работят за това да подготвим и представим по най-достойният начин кандидатурата на Царевград Търнов за Европейска столица на културата през 2019 година под мотото: „Велико Търново, Душата на България, Духът на Европа”.

           

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СТАРОСТОЛИЧАНИ !!!

ДАНИЕЛ ПАНОВ

Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.